• 0

U Srbiji ove godine urađeno 109 transplantacija

Na stručnom skupu "Transplantacija u Srbiji", koji je organizovan na Belom dvoru povodom početka rada japanske farmaceutske kompanije "Astellas" u Srbiji, rečeno je da je povećan broj donora s četiri na pet miliona stanovnika

  • 0

U Srbiji je od početka godine urađeno 109 transplantacija i to tri srca, 16 jetre i 90 bubrega, a povećan je i broj donora, tako da ovu godinu završavamo sa pet donora na milion stanovnika, rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. Vladimir Đukić.
Đukić je nakon stručnog skupa "Transplantacija u Srbiji", koji je organiozovan na Belom dvoru povodom početka rada japanske farmaceutske kompanije "Astellas" u Srbiji, rekao da je pojačan kapacitet Uprave za biomedicinu.

Đukić je naglasio da je pitanje dana potpisivanje tvining sporazuma sa AKH klinikom u Beču i da se čeka samo poslednji potpis centrale Eurotransplanta, a da je potpisan sporazum po kome deca iz Srbije odlaze na transplantaciju srca i pluća u Beč.

On je naglasio da je povećan broj donora sa četiri na pet miliona stanovnika, i dodao da se nada da će se nastaviti trend transplantacija koji je bio u poslednja tri meseca i u narednoj godini.
- Očekujem da ćemo 2015. godine doći na 10 donora na milion stanovnika, što će nam dati ozbiljne reference da se ravnopravno uključimo u mrežu transplantacionih centara EU - rekao je Đukić, dodajući da je u planu da naredne godine počnu da se rade i transplantacije pankreasa.
Otvaranjem predstavništva u Srbiji, kompanija "Astellas" planira da svoje inovativne lekove učini dostupnim pacijentima u Srbiji.

Princ Aleksandar Karađorđević rekao je da je srećan što jaka farmaceutska kompanija iz Japana dolazi na srpsko tržište, jer pacijenti iz Srbije treba da imaju najbolje lekove posebno u veoma važnim oblastima kao što su transplantacija, urologija, onkologija.
Generalni menadžer kompanije "Astellas" za jugoistočnu Evropu Adam Pirson rekao je da ova kompanija ima ambiciozne planove u ovom regionu i da početkom rada u Beogradu žele da prošire podršku lekarima i farmaceutima u Srbiji i daju doprinos srpskoj privredi.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima