• 0

U Srbiji ove godine urađeno 109 transplantacija

Na stručnom skupu "Transplantacija u Srbiji", koji je organizovan na Belom dvoru povodom početka rada japanske farmaceutske kompanije "Astellas" u Srbiji, rečeno je da je povećan broj donora s četiri na pet miliona stanovnika

  • 0

U Srbiji je od početka godine urađeno 109 transplantacija i to tri srca, 16 jetre i 90 bubrega, a povećan je i broj donora, tako da ovu godinu završavamo sa pet donora na milion stanovnika, rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. Vladimir Đukić.
Đukić je nakon stručnog skupa "Transplantacija u Srbiji", koji je organiozovan na Belom dvoru povodom početka rada japanske farmaceutske kompanije "Astellas" u Srbiji, rekao da je pojačan kapacitet Uprave za biomedicinu.

Đukić je naglasio da je pitanje dana potpisivanje tvining sporazuma sa AKH klinikom u Beču i da se čeka samo poslednji potpis centrale Eurotransplanta, a da je potpisan sporazum po kome deca iz Srbije odlaze na transplantaciju srca i pluća u Beč.

On je naglasio da je povećan broj donora sa četiri na pet miliona stanovnika, i dodao da se nada da će se nastaviti trend transplantacija koji je bio u poslednja tri meseca i u narednoj godini.
- Očekujem da ćemo 2015. godine doći na 10 donora na milion stanovnika, što će nam dati ozbiljne reference da se ravnopravno uključimo u mrežu transplantacionih centara EU - rekao je Đukić, dodajući da je u planu da naredne godine počnu da se rade i transplantacije pankreasa.
Otvaranjem predstavništva u Srbiji, kompanija "Astellas" planira da svoje inovativne lekove učini dostupnim pacijentima u Srbiji.

Princ Aleksandar Karađorđević rekao je da je srećan što jaka farmaceutska kompanija iz Japana dolazi na srpsko tržište, jer pacijenti iz Srbije treba da imaju najbolje lekove posebno u veoma važnim oblastima kao što su transplantacija, urologija, onkologija.
Generalni menadžer kompanije "Astellas" za jugoistočnu Evropu Adam Pirson rekao je da ova kompanija ima ambiciozne planove u ovom regionu i da početkom rada u Beogradu žele da prošire podršku lekarima i farmaceutima u Srbiji i daju doprinos srpskoj privredi.
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima