Slovenački ambasador: Kandidatura Srbiji donosi duplo više para iz budžeta EU

Govoreći o osnovama agrarne politike EU, But je napomenuo da su tamo zabranjene subvencije države poput onih na kilogram mesa ili litar mleka

  • 0

Kandidatura otvara mogućnost svakoj zemlji da dođe do dvostruko više novca iz budžeta EU nego do sada - izjavio je ambasador Slovenije u Beogradu Franc But, i preporučio Srbiji da u reformi svoje poljoprivrede što ranije preuzme u celini model EU.

- To će biti odličan osnov za pregovore i uspeh u budućnosti - rekao je But, napominjući da je Slovenija, reformišući sopstvenu poljoprivrednu politiku, "u celini implementirala evropsku", i to čitavih šest godina pre ulaska u EU.

Govoreći o osnovama agrarne politike EU, on je napomenuo da su tamo zabranjene subvencije države na kilogram mesa, litar mleka ili po kilogramu mineralnog đubriva, nego postoji sistem "direktnih plaćanja", koja se daju svima onima koji se bave poljoprivredom i imaju bar hektar zemlje.

- Postoje i dodatna plaćanja za takozvana hendikepirana područja, kao što su močvarna ili brdovita, kao i za proizvodnju ekološke hrane - rekao je But, i dodao da se tako, u zavisnosti od uslova, dobija od 150 do 400 evra po hektaru.

Slovenački ambasador naglasio je da bi sticanje statusa kandidata za Srbiju bilo od izuzetnog političkog značaja, napominjući da to znači da bi ubrzo mogli da počnu i pregovori o članstvu.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA