VANDALIZAM: Uništena kapija na pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj

U saopštenju Srpskog narodnog veća (SNV) se ističe da su ometanje priprema komemoracije i uništavanje crkve jasni pokazatelji atmosfere u kojoj se srpskoj zajednici ne želi dozvoliti čak ni komemorativno okupljanje i sećanje na stradanje i egzodus

  • 13

Srpsko narodno veće (SNV) u Hrvatskoj saopštilo je da su protekle noći uništene ograda i kapija pravoslavne crkve Svetih otaca u Voćinu, u kojoj je obeleženo 22 godine od stradanja i egzodusa 50.000 Srba sa područja zapadne Slavonije i Bilogore.

 

- Osuđujemo vandalizam u Voćinu nad pravoslavnom crkvom, ali i neefikasnost i sistematsko nečinjenje nadležnih kad je reč o kažnjavanju ratnih zločinaca i identifikaciji posmrtnih ostataka Srba nestalih u periodu od 15. decembra 1991. do kraja januara 1992. godine - navodi se u saopštenju.

 

Slatinski paroh služio je juče liturgiju i parastos pred nešto više od stotinu žitelja ovog kraja, čitajući imena ljudi kojima se svaki trag izgubio od ulaska hrvatskih snaga u Voćin 15. decembra 1991.

 

 

- Uprkos jasnom izražavanju saučešća i tužnom sećanju na hrvatske žrtve ubijene kada su srpske snage kontrolisale ovo područje, SNV je opstruisano pravo na dostojno sećanje i komemoraciju srpskim civilnim žrtvama čime je u lokalnom stanovništvu stvoreno stanje straha. Nažalost, u noći sa 15. na 16. decembar atmosfera opstrukcije kulminirala je devastacijom ograde i kapije crkve u Voćinu - navodi SNV.

 

U saopštenju se ističe da su ometanje priprema komemoracije i uništavanje crkve jasni pokazatelji atmosfere u kojoj se srpskoj zajednici ne želi dozvoliti čak ni komemorativno okupljanje i sećanje na stradanje i egzodus.

 

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA