• 13

VANDALIZAM: Uništena kapija na pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj

U saopštenju Srpskog narodnog veća (SNV) se ističe da su ometanje priprema komemoracije i uništavanje crkve jasni pokazatelji atmosfere u kojoj se srpskoj zajednici ne želi dozvoliti čak ni komemorativno okupljanje i sećanje na stradanje i egzodus

  • 13

Srpsko narodno veće (SNV) u Hrvatskoj saopštilo je da su protekle noći uništene ograda i kapija pravoslavne crkve Svetih otaca u Voćinu, u kojoj je obeleženo 22 godine od stradanja i egzodusa 50.000 Srba sa područja zapadne Slavonije i Bilogore.
- Osuđujemo vandalizam u Voćinu nad pravoslavnom crkvom, ali i neefikasnost i sistematsko nečinjenje nadležnih kad je reč o kažnjavanju ratnih zločinaca i identifikaciji posmrtnih ostataka Srba nestalih u periodu od 15. decembra 1991. do kraja januara 1992. godine - navodi se u saopštenju.

Slatinski paroh služio je juče liturgiju i parastos pred nešto više od stotinu žitelja ovog kraja, čitajući imena ljudi kojima se svaki trag izgubio od ulaska hrvatskih snaga u Voćin 15. decembra 1991.

- Uprkos jasnom izražavanju saučešća i tužnom sećanju na hrvatske žrtve ubijene kada su srpske snage kontrolisale ovo područje, SNV je opstruisano pravo na dostojno sećanje i komemoraciju srpskim civilnim žrtvama čime je u lokalnom stanovništvu stvoreno stanje straha. Nažalost, u noći sa 15. na 16. decembar atmosfera opstrukcije kulminirala je devastacijom ograde i kapije crkve u Voćinu - navodi SNV.
U saopštenju se ističe da su ometanje priprema komemoracije i uništavanje crkve jasni pokazatelji atmosfere u kojoj se srpskoj zajednici ne želi dozvoliti čak ni komemorativno okupljanje i sećanje na stradanje i egzodus.
(Telegraf.rs / Srna)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neki Tamo

    Rvati su uvek bili na pogrešnoj strani od kad su nastali bese 1918 tako? 1914 su bili austrougarska

  • Poštar

    Zorice probudi se malo vežbaj pisanje i čitanje i smanji mržnju dobićeš čir.

  • ROKO

    Rakete su se uvek ispaljivale u nebo, tako je bilo i biti ce, a ti se zorice putis u neke stvari ko Mara u kriv kukuruz( zrno 555)

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima