Ostali bez struje zbog duga napravljenog 1962. godine! (FOTO)

- Nismo mogli da dobijemo nikakav zapisnik o isključenju struje. Rekli su nam samo da dugujemo oko 5.000 kilovata od 1962. godine, kada je zgrada napravljena. U Elektrošumadiji nisu pronašli ni nalog za isključenje - kaže zamenik predsednika Skupštine stanara

  • 22

Stanarima zgrade u Zmaj Jovinoj ulici 28 A, u kragujevačkom naselju Bubanj, isključena je struja u hodnicima zbog duga koji je nastao u razdoblju od 1962. do 1995. godine.

Kako sijalice više ne svetle, žitelji ove zgrade u centru Kragujevca od prošle nedelje vrata stanova pronalaze sa svećom u rukama. Strujomer koji očitava potrošnju za svetlo u hodnicima zgrade, bez najave i opomene je plombiran. Misleći da je u pitanju kvar, stanari su pozvali majstora.

Kada je električar stigao mogao je samo da konstatuje da je strujomer u hodniku plombiran. Boško Radojević, predsednik skupštine stanara, kaže da je i majstor iz nadležne Elektrošumadije bio iznenađen što je pečat njihov.

- Možete li misliti koliki je naš šok bio kada smo saznali da je u pitanju potrošnja koja datira od pre pola veka, nastala između 1962. do 1995. godine. Mi u poslednjoj deceniji na računima imamo stavku "zajednička potrošnja" i to plaćamo. Niko, naravno, nema račune iz te tri sporne decenije. Mi nismo dobili nikakvu opomenu pred isključenje - kaže Radojević.

Zoran Matić, zamenik predsednika Skupštine stanara, kaže da su predstavnici zgrade otišli u Elektrošumadiju da se raspitaju šta im je činiti.

- Nismo mogli da dobijemo nikakav zapisnik o isključenju struje. Rekli su nam samo da dugujemo oko 5.000 kilovata od 1962. godine, kada je zgrada napravljena. U Elektrošumadiji nisu pronašli ni nalog za isključenje - kaže Matić.

Pomenutih 5.000 kilovata "teški" su 20.000 dinara. Stanari ne odbijaju ni to da plate. Oni su zamolili nadležne da priključe struju u hodniku dok se ne razjasni ko je napravio račun i kako da ga plate, ali molba je bila uzaludna. Jedino čega se sećaju vlasnici stanova je da je 2005. godine postavljen novi strujomer preko koga je priključena podstanica. Sumnjaju da se tada potkrala neka greška.

Hod po mraku najviše plaši decu i njihove roditelje, ali je najteži starima. Živka Milošević (63) živi sama na trećem spratu. Invalid je prve kategorije.

- Hodam uz pomoć štaka. Danima ne smem ni glavu da provirim iz stana jer nemam slobodnu ruku da u njoj nosim lampu do ulaza u zgradu. Živim kao u zatvoru, a sve sam dugove za struju uredno platila - priča Živka.

Iz Elektrošumadije saopštavaju da su njihovi radnici u zgradi "uočili brojilo" koje nije evidentirano. Utvrđeno je da ono "napaja potrošnju stepenišnog svetla", a ni ta potrošnja nije evidentirana.

Iz Elektrošumadije poručuju da predsednik Skupštine stanara treba da podnese zahtev za uvođenje brojila u evidenciju, da plate dug, posle čega bi sijalice u hodnicima zasvetlele. Ne pominje se kako ovaj dug nije zastareo kada se zna da dugovi stariji od godinu dana zastarevaju.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA