• 9

PROSI 4.000 DECE: Gluvonemo dete roditelji namerno sekli da izazovu samilost!

U saradnji s MUP-om biće napravljena "bela knjiga prosjačenja", sa podacima o kriminalnim grupama koje zloupotrebljavaju decu, kaže predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović

  • 9

Centar za integraciju mladih, koji brine o Svratištu i Prihvatilištu za decu ulice u Beogradu, ocenjuje da samo na beogradskim ulicama ima oko 2.000 maloletnih prosjaka, dok ih širom Srbije ima bar još toliko.
- Sedamdeset odsto je na ulici zbog pukog preživljavanja. Tu su u rad uključene cele porodice, bilo da svi prose, ili skupljaju sekundarne sirovine i peru šoferšajbne na raskrsnicama - kaže Milica Đorđević iz Centra za integraciju mladih za "Novosti".

U beogradsko Svratište dolazi oko 400 aktivnih korisnika, po jedno do dvoje iz svake porodice, ali dece je mnogo više, piše list.
- Preostala trećina su žrtve trgovine ljudima i radne eksploatacije. To su situacije kad roditelji iznajmljuju bebe drugima za prošnju, prodaju ih ili im oni sami određuju dnevne kvote koliko da zarade, pa ako ih ne ispune, uskraćuju im hranu, tuku ih, namerno ih teraju da gola i bosa izlaze na ulicu da izazovu sažaljenje – kaže Milica Đorđević.
Prema njenim rečima, prošle godine do Svratišta je stiglo gluvonemo dete s Novog Beograda, s ozbiljnim indicijama da ga roditelji namerno seku da bi izazvao samilost prolaznika.

- Imali smo 33 maloletnika žrtve trgovine ljudima. Većina je primoravana na prošnju na beogradskoj Železničkoj stanici, a našim radnicima na terenu bilo je potrebno godinu i po da ostvare kontakt i probaju da im pomognu. Na kraju se ispostavilo da su trgovci roditelji, koji ih maltretiraju, a sami žive u vrlo pristojnim uslovima, imaju kola, televizor... – objašnjavaju u Centru za integraciju mladih.
Prema pisanju "Novosti", i sama deca često dojavljuju kad čuju da neko hoće da proda mališana kog znaju. Nedavno je zaustavljen voz za Crnu Goru zbog dojave da su u njemu robovi-prosjaci za primorje, navodi list.
Meho Omerović, predsednika parlamentarnog Odbora za ljudska i manjinska prava, tvrdi da će posle Nove godine skupštinski odbori, uz saradnju sa Kancelarijom zaštitnika građana, pokušati da pokrenu izmenu propisa.
- Decu prosjake naš zakon do sada nije tretirao kao žrtve, već kao počinioce krivičnih dela ili prekršaja. A oni su meta vrlo unosnog biznisa, čak ih odrasli namerno sakate da bi više zaradili - kaže Omerović.
U saradnji s MUP-om biće napravljena "bela knjiga prosjačenja", sa podacima o kojim kriminalnim grupama koje zloupotrebljavaju decu je reč, ko iza njih stoji, koliko je tačno dece na ulicama, da li je neko od trgovaca bio sankcionisan...
(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti - V. Crnjanski Spasojević)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojana

    Kada mi je jedan mali decak trazio novac za hranu,rekla sam mu da krene sa mnom do pekare i kupicu mu sta god pozeli.Kupila bih i vise.On je poceo da se izmice i uplasenome gledao.Rekao ne da nece nista.Nisam htela novac da dam jer znam da ga je iza ugla baba cekala sa novcem.Nisam mogla da ostanem ravnodusna.Dala sam mu bombone i neke slicice sto sam imala.Nije on mukica kriv.

  • Marrina

    Dobro ste se setili da uradite nesto za tu jadnu decu..Ja im ne dajem pare u nadi da ce mafija prestati da ih salje na prosenje ako vide da nema profita..Nije mi jasno kako neko moze to da uradi deci...Zakonom uvesti kazne od 10-50 godina za zloatavljanje...

  • Т.М.

    Добро сте се сетили...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima