ČEKA SE I PO DESET MESECI: Intervencije kod specijaliste čeka bar 53.000 ljudi!

Najduže se čeka na ugradnju veštačkog kuka i kolena - čak 291 dan i tu intervenciju čeka 18.518 pacijenata. Mesec dana kraće čeka se na ekstrakciju katarakte i ugradnju veštačkog sočiva

  • 5

Doći do pregleda specijaliste u Srbiji zna da bude prava noćna mora. U trenutku kada dobijete uput od svog lekara, verovatno pomislite da će vam za rešenje zdravstvenog problema biti potrebno svega nekoliko dana. A onda stignete na odeljenje, predate knjižicu i uput, a ljubazna sestra vam pregled zakaže u najboljem slučaju za nekolio nedelja. Na intervenciju se čeka mnogo duže - čak i do deset meseci.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" tokom protekle godine najduže se čekalo na intervenciju na ortopedskoj hirurgiji, odnosno na ugradnju veštačkog kuka, kolena i sl. (čak 291 dan), mesec dana kraće čekalo se na ekstrakciju katarakte i ugradnju veštačkog sočiva. Oko tri meseca čeka se na neku intervenciju na kardiohirurgiji, a samo koji dan kraće za snimanje magnetnom rezonancom.

Skoro dva meseca (58,9 dana) čeka se na "Pace marker" hirurške intervencije, a nedelju dana kraće na odeljenjima vaskularne hirurgije. Od svih lista čekanja najkraće su za procedure invanzivne kardiologije (30,8 dana) i kompjuterizovanu tomografiju (34 dana).

Liste čekanja već godinama se ne smanjuju. Čak 18.518 pacijenata koji čeka na ekstrakciju katarakte i ugradnju veštačkog sočiva. Na listi čekanja za uslugu invazivne kardiologije broj novih pacijenata na listi čekanja je 16.897. Ugradnju veštačkog kuka, kolen i sl. očekuje 9.336 osoba, a neku od intervencija na kardiohirurgiji 4.825 pacijenata.

"Najkraće" liste čekanja su na intervencije vaskularne hirurgije (2.900 pacijenta), i "Pace maker" hirurške intervencije (333).

Iz Batut-a kažu da su glavni razlozi za čekanje na intervencije različiti i zavise od niza faktora koji su za svaku intervenciju ili zdravstvenu ustanovu specifični. Najčešće, ukupno posmatrano, radi se o nedostatku resursa, od ljudskih do medicinskih sredstava, ali i metodološkim nedostacima koji su vezani za samo formiranje i upravljanje listama čekanja, kao i nedovoljnoj kontroli lista čekanja.

(M. Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    5. maj 2014 | 09:05

    Релевантна чињеница у тексту :"љубазна сестра" је у једнини, па макар објавите и њену фотографију да види народ да постоји и такво биће, јер ће људи помислити да је "љубазна сестра" само мит. Иначе све ове изнете чињенице важе за обичне смртнике без везе и без коверте...

  • lekar iz dijaspore

    5. maj 2014 | 17:09

    Samo vi nastavite da ubijate I tucete lekare , pa necete morati ni da cekate na intervenciju. Nece biti nikoga da vam je pruzi.

  • Crnka

    6. maj 2014 | 01:13

    Liste cekanja se vec godinama ne smanjuju, a oni koji trebaju da obavljaju i resavaju taj problem kao sto se vidi iz prilozenog, ocigledno nisu zainteresovani. Tuga i ocaj!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA