Snouden nudi pomoć Brazilu u zamenu za azil

Poznati uzbunjivač odaje priznanje Vladi Brazila zbog oštrih kritika na račun američkog špijuniranja i otvorenim pismom nudi pomoć u istrazi o američkom špijuniranju na teritoriji te latinoameričke zemlje

  • 3

Jedan od vodećih brazilskih listova objavio je danas "otvoreno pismo narodu Brazila" odbeglog američkog obaveštajca Edvarda Snoudena, koji u zamenu za politički azil nudi pomoć Brazilu u istrazi o američkom špijuniranju na teritoriji te latinoameričke zemlje.

U pismu objavljenom na sajtu lista "Folha de S.Paulo", Snouden kaže da bi mogao legalno da pruži pomoć samo ako bi dobio azil, prenela je agencija AP. Snouden trenutno živi u Rusiji, koja mu je odobrila privremeni azil od godinu dana.

Snouden u otvorenom pismu odaje priznanje vladi Brazila zbog oštrih kritika na račun američkog programa masovnog elektronskog špijuniranja širom sveta, uključujući prisluškivanje mobilnog telefona predsednice Brazila Dilme Rusef.

Zbog američkog špijuniranja, predsednica Brazila je u oktobru otkazala posetu Vašingtonu i zajedno je sa Nemačkom izvršila pritisak u Ujedinjenim nacijama da se usvoji simbolična rezolucija o proširenju prava na privatnost svih ljudi.

Brazilski senatori zatražili su Snoudenovu pomoć o špijuniranju Brazila koji je sprovodila američka Nacionalna bezbednosna agencija.

- Izražavam spremnost da pomognem tamo gde treba i gde je legalno, ali, na žalost, američka vlada naporno radi na ograničavanju moje moći da to učinim - navedeno je u Snoudenovom pismu.

- Sve dok mi zemlja ne da stalni politički azil, američka vlada će nastaviti sa onemogućavanjem moje sposobnosti da govorim - istakao je Snouden.

Britanski list "Gardijan" prvi je, u junu, objavio vest o američkom programu špijuniranja na osnovu nekih od hiljada dokumenata koje je Snouden dao američkom novinaru nastanjenom u Brazilu Glenu Grinvaldu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Feki

    17. decembar 2013 | 11:02

    Snodene brisi za Brazil, Rusi ce ti doci glave oni su dvolicnici.Ne bi me ni najmanje zacudilo da te otruju i da za to optuze USA a da posle od Amera dobiju kontra usluge.

  • CZBG

    17. decembar 2013 | 12:23

    Čovek koji pomaže celom svetu sa otkrićima najomraženije zemlje umesto da ga ostatak sveta prihvati,svi beže od toga..sramota

  • ...

    17. decembar 2013 | 15:15

    Sto mu mi ne damo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA