• 20

Uzimaće nam od plate zbog duga za struju!

Uporište za prinudnu naplatu je u Zakonu o izvršenju i obezbeđenju. Banke su u obavezi, kada im privatni izvršitelj zatraži podatke o stanju novca na računu klijenta, da to i dostave

  • 20

Potraživanja mogu direktno da naplate s tekućeg računa dužnika, a da ga za to i ne pitaju. Po zakonu to mogu da učine i sa štednog računa po viđenju, ali to u praksi dosad nije bio slučaj.
Uporište za prinudnu naplatu je u Zakonu o izvršenju i obezbeđenju. Banke su u obavezi, kada im privatni izvršitelj zatraži podatke o stanju novca na računu klijenta, da to i dostave. Ovakav način naplate zaostalih potraživanja u Srbiji, kako  je potvrđeno "Blicu", uveliko se sprovodi u svim bankama.

- Prema Zakonu o izvršenju i obezbeđenju radi naplate novčanog potraživanja od dužnika je moguće izvršenje i na tekućem računu. Ova sredstva izvršenja se opredeljuju bez obzira na to po kom osnovu je novčano potraživanje, bitno je samo da je dužnik fizičko lice, odnosno građanin. Za naplatu potraživanja po osnovu komunalnih usluga isključivo je nadležan privatni izvršitelj kome banke na osnovu zakonske obaveze dostavljaju podatke o računima dužnika - kažu za “Blic” u Komercijalnoj banci.
Sudske izvršitelje u EPS-u angažuju po dobijanju presude pred nadležnim sudom. U sudskim postupcima su dugovanja privrede i domaćinstava u vrednosti od 28 milijardi dinara, dok uskoro u taj postupak treba da uđe još 48 milijardi dinara dugovanja. Dosad, međutim, nije bilo slučajeva da se dug naplaćuje sa tekućeg računa dužnika, jer je tek nedavno završen reprogram.
(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    Uskoro cemo morati najljubaznije da zamolimo banku i drzavu da nam isplati platu koju smo zaradili a oni ce odlucivati da li ce i koliko ce nas isplatiti! Naravno, necemo moci da se bunimo i da ih tuzimo cak i u slucaju da nam plate ne daju godinama jer ce sve jasno i precizno biti regulisano zakonom!

  • Nena

    Naprednjaci su zakon. Za naprednu srbiju i napredne cene. Tako nako nam i treba, kad cutimo. Sve bolje od boljeg.

  • Nena

    Napredna Srbija, tako napredjnjaci vode u naprednu cenu struje, sve same napredne cene. Naprednjaci su zakon. A mi sve to mirno prihvatamo i oni to koriste.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima