• 10

MONSANTO: GMO dolazi u Hrvatsku

Američka kompanija Monsanto, u svetu najpoznatija po kontroverzama u vezi sa njenim genetski modifikovanim proizvodima, ime je izgradila u 20. veku kao proizvođač plastike

  • 10

Kompanija Monsanto, jedan od najvećih svetskih veletrgovaca GMO proizvodima, na hrvatskom portalu "Moj posao" je objavila oglas u kojem traži predstavnika za prodaju na području cele Hrvatske.
Zadatak predstavnika Monsanta u Hrvatskoj biće, kako je navedeno, stvaranje veza s poljoprivrednicima, organizovanje sastanaka s poljoprivrednom zajednicom, skupljanje informacija i plasman Monsantovih proizvoda, preneo je portal Index.hr.

Budući prodajni predstavnik Monsanta morao bi da ima diplomu iz oblasti agronomije, tri godine iskustva u poljoprivrednoj industriji i barem godinu do dve iskustva u prodaji.

Američka kompanija Monsanto, u svetu najpoznatija po kontroverzama u vezi sa njenim genetski modifikovanim proizvodima, ime je izgradila u 20. veku kao proizvođač plastike, ali se kasnije okrenula drugim poslovnim poduhvatima.
Monsanto je 1980-ih godina među prvima počeo da proizvodi genetski modifikovane biljke i vrlo brzo se u potpunosti okrenuo biotehnologiji. Rezultat njihovih eksperimenata bio je čitav niz pesticida i GMO proizvoda koji su, prema navodima njihovih protivnika širom sveta, izuzetno štetni po zdravlje.
Protiv Monsanta su zbog toga, kako u SAD, tako i širom sveta, često pokretane istrage, kao i privatne sudske tužbe. Godine 2003. ova firma morala je da plati 300 miliona dolara odštete zbog toga što su proizvodnjom i nestručnim odlaganjem toksičnih hemikalija naneli štetu zdravlju stanovnika američke savezne države Alabame.

U Argentini je, na primer, gajenje Monsantove GMO soje mnoge farmere gurnuo na ivicu egzistencije, jer su drastično pali prinosi mnogih drugih kultura, poput pirinča, kukuruza i krompira.
Zbog ovakvih i sličnih slučajeva Monsanto je redovno na meti kritike.
Glavni zahtev njegovih protivnika je ispravno označavanje GMO namirnica, pošto na mnogim GMO prehrambenim proizvodima ne navodi se da je reč o hrani koja je proizvod genetske modifikacije.
(Telgraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rade Jovicevic

    Pa hrvatske kompanije koje posluju u Srbiji i prodaju hranu, sigurno nece izgubiti miran san, sto ce Srbi postati sterilni. Ko vam garantuje da to potajno i ne prizeljkuju. Sigurno je jedno: Svi eksperimenti koji su radjeni, do sada, radila ih je Monsanto kompanija ili strucnjaci koje je ona platila. Ruski eksperimenti pokazuju da su hrcci u trecoj generaciji totalno sterilni. Treba razmisliti kako zlu stati na put. Nasa Vlada nema za to mu*a. Srecno.

  • Т.М.

    Бубашвабин ген убацују у кукуруз а ген рибе из хладних северних мора у парадајз! Зар то да једемо!? СТОП Франкенштајнској храни!

  • Т.М.

    Где ми је коментар?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima