Putin i Janukovič se dogovorili oko gasa!

Rusija je pristala da znatno snizi cenu gasa za Ukrajinu i da kupi ukrajinske obveznice za 15 milijardi dolara, objavio je ruski predsednik Vladimir Putin

  • 6

Rusija je pristala da znatno snizi cenu gasa za Ukrajinu i da kupi ukrajinske obveznice za 15 milijardi dolara, objavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Ipak, Putin kaže da sa ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem nije razgovarao o pristupanju Ukrajine paktu o slobodnoj trgovini sa bivšim sovjetskim zemljama.

Putin je nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem naveo da će cena gasa biti snižena za trećinu - sa 400 dolara za 1.000 kubnih metara na 268.

- Ukrajina je jedan od naših strateških partnera - rekao je Putin na početku sastanka, dok je Janukovič dodao da Ukrajina i Rusija treba da razvijaju "strateško partnerstvo".

- Današnji susret je u izvesnoj meri strateški. Ne treba da se ovde zaustavimo, već da razvijamo naše strateško partnerstvo - izjavio je ukrajinski predsednik.

Ukrajinska opozicija nedeljama protestuje zato što Janukovič nije potpisao Sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom, već želi da jača saradnju s Rusijom.

Administracija američkog predsednika Baraka Obame saopštila je danas da dogovori Kijeva i Moskve, postignuti na sednici rusko-ukrajinskog međudržavnog komiteta tokom posete ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča Rusiji, "ne odgovaraju na zabrinutosti" demonstranata u Ukrajini, uz pozivanje Kijevu da se vrati na "put evropske budućnosti".

Portparol Bele kuće Džejms Karni rekao je da sporazum, po kom će Rusija investirati 15 milijardi dolara u Ukrajini i smanjiti joj cenu gasa za trećinu, "neće odgovoriti na zabrinutosti onih koji su se okupili na javnim protestima širom Ukrajine", preneo je AFP.

S druge strane, ruska državna agencija je navela da će Ukrajina, na račun sniženja cene gasa sa dosadašnjih 400 dolara za kubik, uštedeti zimus 2,7 milijardi dolara.

(Telegraf.rs / Tanjug, Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ostap Bender

    18. decembar 2013 | 01:07

    Baš me iznenadio ovaj Amerikanac koliko dobro poznaje sta je interes Ukrajinaca. Njegova briga veoma me je dirnula. Mozda ce i Ukrajinu pomoći sa stotinak milijardi, kao što je pomogao bankarima iz Morgan Stenlija i kompaniji ostalih jadnih bankara koji su opljackali milione amerikanaca.

  • Vrach

    18. decembar 2013 | 00:48

    Zelis u Evropu, ima da se smrznes.

  • Dragi

    18. decembar 2013 | 08:56

    Bravo za Putina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA