CRNI BILANS: Ove godine ubijena 52 novinara

Komitet za zaštitu novinara saopštio da se još 30 reportera vodi kao nestalo u Siriji, dok se u zatvorima širom sveta nalazi 211 novinara

  • 1

U 2013. godini 52 novinara je ubijeno, što je za trećinu manje nego godinu dana ranije, mada se još oko 30 vodi kao nestalo u ratom zahvaćenoj Siriji, a 211 novinara se nalazi u zatvorima širom sveta, saopštio je CPJ - Komitet za zaštitu novinara sa sedišem u Njujorku.

Komitet je naveo da je 21 novinar ubijen u Siriji, šest u Egiptu, pet u Pakistanu, četiri u Somaliji, tri u Brazilu i isto toliko u Iraku, dok su u Maliju i Rusiji po dvojica ubijena u prošloj godini.

Po jedan novinar ubijen je u Turskoj, Bangladešu, Kolumbiji, Filipinima, Indiji i Libiji i još oko 30 novinara se vode kao nestali u Siriji, prenela je agencija AFP.

Drugu godinu za redom, Turska je najpoznatija na svetu po broju "utamničanih" novinara, slede Iran i Kina, pošto se u tim zemljama u zatvorima nalazi više od polovine od 211 novinara zatvorenih širom sveta u 2013.

U Vijetnamu je broj novinara iza rešetaka porastao sa 14 u 2012. na 18 u ovoj godini, ali kako iz CPJ navode "uznemiravajući je rast broja osuđenika među novinarima u zemljama kao što su Vijetnam i Egipat".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maxima

    18. decembar 2013 | 12:45

    Uzasno ali donekle razumljivo. Sami smo bili zrtve medijske propagande. Mediji su najveca sila na svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA