Nemački grad oduzeo Hitleru titulu počasnog građanina

Gradsko veće Ditramscela u Bavarskoj odlučilo je da Hitleru oduzme titulu koja mu je dodeljena pre 80 godina

  • 11

Gradsko veće mesta Ditramscel u Bavarskoj jednoglasno je odlučilo da Adolfu Hitleru bude oduzeta titula počasnog građanina, koja mu je dodeljena pre 80 godina, nakon negativne reakcije koju je izazvala njihova prošlonedeljna odluka da ne usvoje rezoluciju kojom se poništava odluka iz 1933. godine.

Problem se pojavio kada je jedan od arhivara otkrio dokumenta koja pokazuju da su Hitler i Paul fon Hindenburg, predsednik koji ga je imenovao za kancelara, dobili titule počasnih građana Ditramscela, preneo je danas AP.

Veće se našlo na udaru oštrih kritika kada je prošle sedmice glasalo protiv oduzimanja tih počasnih titula, navodeći da nije na njima da prekrajaju istoriju.

Gradski čelnik Tomas Gerg rekao je danas da je veće koje ima 21 člana, početkom ove nedelje jednoglasno usvojilo rezolucija kojom se ukidaju te počasti, nakon što je saslušano potresno svedočanstvo žene koja je izgubila porodicu u Holokaustu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA