Slovenačku ekonomiju "vade” Srbi

Proizvoda koji se upućuju ka Beogradu sve je više, pa su Slovenci pre tri godine prodali robe u vrednosti 613 miliona evra, a lane za 654 miliona evra

  • 8

Dok slovenačka ekonomija grca u problemima, a iz EU sa podozrenjem gledaju u Deželu, pozitivne brojke beleže se na drugoj strani - u poslovanju sa Srbijom.

Proizvoda koji se upućuju ka Beogradu sve je više, pa su Slovenci pre tri godine prodali robe u vrednosti 613 miliona evra, a lane za 654 miliona evra.

Istovremeno, Slovenci sve manje uvoze iz Srbije, pa su pre dve godine kupili robu u vrednosti od 416 miliona dolara, a prošle za 363 miliona evra.

Ti trendovi zadržani su i tokom ove, 2013. godine, što jasno pokazuje da je Slovenija u stalnom plusu u razmeni sa Srbijom, da sve više investira po Srbiji, a da su slovenačke granice za srpske privrednike još uvek zatvorene.

Ali ono najvažnije za slovenačku privredu jeste da bi bez ovakve razmene u poslovanju sa Srbijom, ekonomska slika Dežele, do juče velike ekonomske nade Evropske unije, bila znatno gora i još alarmantnija.

Srbija je među pet najvažnijih država za ekonomiju Slovenije, tradicionalno tržište gde se plasira slovenačka roba. "Fruktal" u Srbiji izuzetno dobro posluje, stalno povećava plasman na srpsko tržište, a ni "Gorenju" ne ide loše, pre svega jer koristi jeftiniju radnu snagu u Srbiji. Slovenački problem ostaje to što su svi u regionu sve siromašniji, ali i činjenica da su slovenački proizvođači, kao refleks svega što se događalo u politici, nekad manje, nekad više, (ne)omiljeni kod kupaca. Tako da, recimo, Hrvati naglašeno danas ređe kupuju slovenačku robu.

Uz Srbe, svetla tačka za slovenačku ekonomiju jesu i Rusi. Moskva je investirala u Sloveniju gotovo 3,7 milijardi evra i približila se najvećim investitorima, Italijanima, Nemcima, Izraelcima, Austrijancima, Hrvatima i Amerikancima. Sloveniji je i te kako stalo da se uključi u projekt "Južni tok", pa je premijerka Alenka Bratušek nedavno u Moskvi uložila sve napore da se pokaže kao snažni i bezbedan ekonomski partner.

(Telegraf.rs / Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Poaro

    19. decembar 2013 | 10:14

    Ja ne kupujem slovensko i hrvatsko

  • Yugo

    19. decembar 2013 | 13:27

    Ma ništa ne treba pazariti od njih...priznali su Kosovo a mi da im vadimo ekonomiju...vidji k..ca u slamovom šeširu!

  • srbislav

    19. decembar 2013 | 19:02

    ja iz dezele kao i lijepe njihove ne uzimam nista. ostala mi je u secanji slika tela nasih vojnika kako gore na ulici kad su ono resili da na silu proglase nezavisnost. Zelim im sve najgore. Postupili su prema nama kao najvece dzukele i zbog toga nedam ni paru za njih. A vi gospodo ostali izvolite pa ih izvlacite iz krize. Pomozite braci. ...bali vas oni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA