Modiljanijevi unuci žive u Srbiji?

Slikarka i književnica Ljubica Milićević otkriva porodičnu tajnu kako se njena baka zaljubila u čuvenog italijanskog slikara Amadea Modiljanija i sa njim dobila sina Dušana, koji nikada nije saznao da mu je čuveni slikar pravi otac

  • 2

Ljubica Milićević, slikarka i književnica koja živi i radi u Montrealu, potomak je velikog italijanskog slikara Amadea Modiljanija, pišu "Večernje novosti".

Prema Ljubičinoj priči, njena baka po očevoj strani Savica Milićević bila je u vezi sa čuvenim italijanskim slikarom i sa njim dobila sina Dušana.

- Dok je on tražio inspiraciju za svoje slike, ona je skupljala hranu za domaće životinje koje su imali - priča Ljubica, dodajući da se slikar udvarao njenoj baki na jeziku koji nije razumela.

Priča da je Modiljani bio u Hercegovini deluje verovatno. Družio se sa pesnikom Tinom Ujevićem, koji ga je tamo doveo. Modiljani je sanjao da pronađe pogodno drvo za savršene violine, da kupi šume i napravi violine koje bi imale čudesan zvuk. Ujević mu je hvalio hercegovački javor od koga su pravljene najbolje gusle... Tragajući za pogodnim drvetom, susreo se sa lepom Savicom Milićević.

- Posle tog susreta, sudbine su ih razdvojile. Savica je ostala u svom kršu, a on se jureći za slikarskom slavom vratio u Pariz - objašnjava Ljubica Milićević.

- Posle susreta je zatrudnela. Za mog dedu se udala tek posle rođenja mog oca Dušana. Dakle, to je porodična legenda, koju mi je pre dvadesetak godina ispričala moja ujna Zdenka Milošević. Zapanjena, pokušala sam da povežem niti. Znam da nešto postoji, a šta - ne znam. Ovu priču Dušan nikada nije saznao. Rodio se 30. januara 1920. u Bileći, a Modiljani je umro šest dana pre njegovog rođenja. Ukoliko bi ova priča bila potvrđena, Modiljani je bio u Hercegovini u aprilu 1919. godine.

- Dušan je bio prelep i velika sanjalica. Kao mladić ličio je na Modiljanija - priča Ljubica.

- Bio je vojno lice i nosilac medalja. Učestvovao je u ratu i bio hrabar partizan. Bio je veliki individualista i nije pripadao nijednoj struji posle rata. Nije bio religiozan. Voleo je ruže, kao Modiljani. Često ih je kupovao.

Sem priče koju su mnogi čuli, a Dušanova porodica negirala, dokaza o sudbinskom susretu Savice Milićević i velikog slikara - nema.

Zvuči neverovatno, ali sva Dušanova deca bave se slikarstvom. Ljubica je slikar i pisac, Branislav je slikar, Nenad ilustrator i karikaturista, a Ljubomir, koji takođe živi u Kanadi, grafički dizajner.

(Telegraf.rs / Izvor: novosti.rs/ D. Matović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA