Kastro podržao rukovanje svog brata sa Obamom

- Čestitam Raulu na njegovom briljantnom nastupu, a naročito na nepokolebljivosti i dostojanstvenosti kada se prijateljskim, ali odlučnim gestom pozdravio sa predsednikom SAD i rekao mu na engleskom: ''Gospodine predsedniče, ja sam Kastro'' - izjavio je Fidel

  • 1

Bivši kubanski lider Fidel Kastro pozdravio je kratak susret i rukovanje svog brata Raula sa američkim predsednikom Barakom Obamom na komemoraciji preminulom bivšem južnoafričkom predsedniku Nelsonu Mandeli, 10. decembra u Johanesburgu.

 

- Čestitam Raulu na njegovom briljantnom nastupu, a naročito na nepokolebljivosti i dostojanstvenosti kada se prijateljskim, ali odlučnim gestom, pozdravio sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država i rekao mu na engleskom: ''Gospodine predsedniče, ja sam Kastro'' - izjavio je Kastro.

 

Obama, koji je u tom trenutku krenuo ka podijumu da bi održao govor i odao poštu Mandeli na stadionu u Johanesburgu, zastao je i rukovao se sa kubanskim predsednikom. Predsednici Kube i SAD tom prilikom nisu razmenili mnogo reči, ali su Fidelove opaske, iznete u članku koji je objavio kubanski list "Granma", jasno stavile do znanja da on odobrava način na koji je njegov brat postupio u tom trenutku.

 

 

Ovo je bio prvi put da su se lideri dveju zemalja, koje su bile na protivničkim stranama tokom hladnog rata, rukovali od 2000. godine, kada se tadašnji američki predsednik Bil Klinton rukovao sa Fidelom Kastrom na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

 

Rukovanje Kastra i Obame prošle nedelje u Johanesburgu bilo je, takođe, tek drugo po redu rukovanje jednog američkog i jednog kubanskog predsednika otkako je 1959. godine izbila Kubanska revolucija.

 

Fidela, koga muče zdravstveni problemi, Raul je zamenio na čelu zemlje 2006. godine, ali je Fidel ostao izuzetno uticajan kao otac Kubanske revolucije, navodi francuska agencija.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paracinac

    19. decembar 2013 | 20:51

    Jedva se rukovase,a nasi bi ga poljubili u .... i to sa velikim osmehom na licu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA