VUČIĆ: Srbija spremna za pregovore s MMF-om

- Blisko sarađujemo sa MMF-om od oktobra, i sada smo u poziciji da pocnemo pregovore o programu. Otvoreni smo u vezi sa rešavanjem postojećih problema. Pregovori mogu da počnu što pre, nadam se u februaru - poručio je Vučić

  • 1

Srbija je spremna da idućeg meseca počne pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i želi da ukloni prepreke koje stoje na putu pregovora, izjavio je u intervjuu za novinsku agenciju "Blumberg Njuz" prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

- Blisko sarađujemo sa MMF-om od oktobra, i sada smo u poziciji da pocnemo pregovore o programu. Otvoreni smo u vezi sa rešavanjem postojećih problema. Pregovori mogu da počnu što pre, nadam se u februaru - poručio je on.

Srbija će 21. januara otpočeti pregovore sa Evropskom unijom, što bi trebalo da podstakne investicije, navela je međunarodna agencija sa sedištem u Njujorku.

- To je tačka bez povratka. Nadamse da će 21. januar biti jasan signal evropskim investitorima da dođu i ulažu u Srbiju - rekao je Vučić.

Bivši direktor MMF-a i savetnik vlade u Beogradu Dominik Stros-Kan, ohrabrio je vladu da pronađe rešenje i za RTB Bor, jedinog proizvođača bakra u Srbiji, navodi on, dodajući da vlada traži rešenje za 800 miliona evra vredan dug Srbijagasa, koji ta kompanija ne može da servisira.

Vlada će iduće godine potražiti kupce ili partnere za najmanje 153 kompanije koje zapošljavaju 58.000 ljudi, da bi se izbeglo njihovo gašenje, koje bi dovelo do skoka nezaposlenosti u zemlji gde je već svaki četvrti radno sposoban građanin bez posla.

Agencija "Blumberg" procenjuje da bi rani izbori odložili pristup Srbije zajmovima Svetske banke vrednim 500 miliona dolara, koji su namenjeni jačanju srpskog budžeta i zdravstvenog sektora, kao i reformi katastra nepokretnosti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA