• 22

U javnom sektoru plata 13.000 dinara veća nego kod privatnika!

Prosečna zarada u zemlji istovremeno je blago rasla, dok su plate u privatnom sektoru padale. Vlasnici privatnih preduzeća i preduzetnici kontinuirano su i otpuštali zaposlene

  • 22

Radnici u javnom sektoru zarađuju 13.000 dinara više nego zaposleni kod privatnika, piše list "24 sata".
Prosečna zarada iz budžeta u oktobru bila je 49.302 dinara, dok se u privatnoj službi istovremeno zarađivalo po 35.900 dinara.

Plate u javnom sektoru tokom pet godina krize konstantno su rasle. Prema podacima Ministarstva finansija, od marta prošle godine, zarade u javnom sektoru su porasle za 2.100 dinara, a od početka 2011. za skoro 10.000 dinara.
Prosečna zarada u zemlji istovremeno je blago rasla, dok su plate u privatnom sektoru padale. Vlasnici privatnih preduzeća i preduzetnici kontinuirano su i otpuštali zaposlene.

Tradicionalni primer dobro plaćenih radnika jesu državne agencije u kojima je prosečna plata oko 1.000 evra.
Na primer,  bruto plate 314 radnika u Agenciji za privatizaciju koštale su državu u julu 52 miliona dinara. Toliki budžet imalo je i Ministarstvo za rad, ali za ukupno 590 ljudi zaposlenih u ministarstvu, te Upravi za rodnu ravnopravnost, Inspektoratu za rad i Upravi za bezbednost na radu. Svaki zaposleni u Agenciji za privatizaciju prosečno je primao 164.000 bruto, a istovremeno su u Ministarstvu za rad i Ministarstvu energetike primali po 88.000 dinara.
Istraživanja Unije poslodavaca pokazuju da razlika u zaradama u javnom i privatnom sektoru nikada nije bila manja od 30 odsto.
- Jedna analiza je pokazala razliku i od 33 odsto. Poslednji podaci iz septembra govore da se kod privatnika u proseku zarađivalo 35.900 dinara, a u javnom 48.000 - kaže Dragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca.
(Telegraf.rs/ Izvor: 24sata.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milisav Petrovic

    Hocete li se vise uozbiljiti i odbaciti podatke STATISTIKE koji apsolutno nicemu ne sluze. Tacno je da u plate u drzavnom sektoru nerealno visoke. Sto se tice plata u privatnom sektoru: advokatima se zarade vode oko 60 hiljada a cinjenicno bolji advokati imaju po 450 hiljada legalnu platu (pausalni limit je 6 miliona dinara godisnje). Razne zanatske usluge: frizerke biju po salonima (vlasnici) po hiljadu do dve hilajde evra a zvanicna plata im je 35 hiljada din. Takodje i automehanicari, kao i mnogi drugi majstori. Uzmite plate kamiondzija koji krstare po Evropi, obicno su od 700 do 1500 evra (10% od ugovorenog prometa) a zvanicne plate koje im se isplacuju su oko 22 hiljade din. I sada neko uporedjuje zarade! Unija poslodavaca je interesna grupa i uopste nije iskrena, sve pokusava na svoju vodenicu da navede. Vecina plata kod privatnika je bliza minimalnim zaradama nego realno isplacenim. Stace se i tome jednom na put. Zbog nizih osnovica zarada i manje placenih doprinosa, uz rad na crno, privatni sektor osteti godisnje drzavu za milijardu ipo evra budzetskih prihoda, bas ta Unija poslodavaca je procenila. Ali zato nije nikada pozvala svoje clanove da rade legalno.

  • Mirjana

    U privatni sektor ne mozes racunati najvece trgovinske lace jer oni daju minimalne plate bez obzira na promet, rade trecu smenu i za praznike a niko im po zakonu to ne isplacuje, potpisuju blanko izjave da mogu raditi prekovremeno koliko poslodavac nalaze, a ne zakon. I mesto da se kaze da oni daju 13000 manje plate da bi kupovali avione i kamione, oni putem svojih medija pokusavuju da nametnu bedu i da drzava smanjuje plate i penzije kao bi oni imali sto veci profit, a DA IH niko ne bi prozivao. I ni cim ne garantuju da ce primati vise radnika ako se izmeni zakon o radu. PLATA U SVIM PORAMA PRIVREDE MORA DA BUDE VECA, A SVE POSLODAVCI KOJI NE PRIJAVE RADNIKE TREBA SANKCIONISATI PO KRATKOM POSTUPKU, ZATVARANJEM FIRME, pa da vidimo da li ce drzati ne prijavljene radnike.

  • Vanja

    Mislim da su ovde stvari postavljene naglavačke, kao i sve ostalo. Nije stvar "jahanja" ko koga, za to se ide na hipodrom. Treba preformulisata:"Zašto su plate kod privatnika toliko niske, ukoliko su cene i marže evropske? ". Ovo pitanje je trebalo postaviti odavno. Zato su plate tako niske ukoliko sve što plaćamo, plaćamo kao u sred Beča ili Londona? Zato onda taj radnik nema evropsku platu?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima