• 4

TEČE MED I MLEKO: Urugvaj najbolja država u 2013. godini (FOTO)

Magazin "Ekonomist" je povodom izbora za najbolju zemlju rekao da je to država koju vodi "najsiromašniji predsednik na svetu", a koja je uvela neke od najliberalnijih zakona na svetu, otvarajući planetarno značajan put

  • 4

Godinu 2013. obeležili su i sjaj i beda, a magazin "Ekonomist" odlučio je da prvi put nominuje "državu godine" i to ne uzimajući u obzir BDP, niti bilo koji drugi ekonomski kriterijum, a ta zemlja je Urugvaj.
Tražeći "najzemlju" u protekloj godini, "Ekonomist" je izabrao državu koju vodi "najsiromašniji predsednik na svetu", a koja je uvela neke od najliberalnijih zakona na svetu, otvarajući planetarno značajan put.

Najdržava 2013. je, smatra "Ekonomist", Urugvaj.

- Gej brakovi su pitanje koje ruši granice i koje je povećalo globalnu ljudsku sreću, a besplatno je. Nekoliko država je sprovelo tu politiku 2013, uključujući Urugvaj, koji je istovremeno jedinstven pošto je izglasao legalizaciju i regulisao proizvodnju, prodaju i upotrebu kanabisa - navodi britanski magazin, primećujući da vlasti Urugvaja sada mogu da usmere pažnju na "teže zločine".
Prema navodima "Ekonomista", ako bi taj put pratili i drugi i ako bi se zakoni primenili i na ostale narkotike, "šteta koju droga čini svetu bila bi drastično smanjena":
- Što je još bolje, ''čovek na vrhu'', predsednik Hose Muhika, zadivljujuće je skroman. Iskrenošću kakva nije uobičajena za političara opisao je nov zakon kao eksperiment. Predsednik Muhika živi u skromnom domu, vozi se na posao u ''bubi'' i leti ekonomskom klasom - naveo je list.

Muhika od svoje plate, koja iznosi 12.500 dolara, za sebe zadržava desetinu, odnosno 1.250 dolara, a sve ostalo daje u dobrotvorne svrhe, pa ga zovu "najsiromašniji predsednik na svetu". Nedavno je najavio da će, po isteku predsedničkog mandata, usvojiti tridesetak mališana i na svojoj farmi ih učiti da se bave poljoprivredom.
Ipak, "Ekonomist" zaključuje: "skroman, ali smeo, slobodarski i raspoložen za dobar provod, Urugvaj je ''država godine''. Felicitaciones!"
(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima