• 19

EU zabrinuta zbog najave referenduma o ćirilici

Pismo Hrvatskoj poslalo je 73 poslanika koji izražavaju zabrinutost zbog statusa nacionalnih manjina u Hrvatskoj i zbog mogućnosti da im se referendumom umanje ustavna prava

  • 19

Grupa poslanika u Evropskom parlamentu uputila je Hrvatskoj otvoreno pismo u vezi s najavom referenduma o upotrebi manjinskog jezika i pisma koji bi, kako ističu, predstavljao kršenje prava nacionalnih manjina.
Zajedno s njima, otvoreno pismo poslala je i nevladina organizacija koja se zalaže za ravnopravnost jezika - ELEN. Pismo je poslalo 73 poslanika koji izražavaju zabrinutost zbog statusa nacionalnih manjina u Hrvatskoj i zbog mogućnosti da im se referendumom umanje ustavna prava, piše Hina.

Evropski poslanici ukazuju da se "društva ceni po tome kako se ponašaju prema malima i slabima", navodeći i da je Hrvatska sve do sada bila dobar primer zemlje koja štiti manjine, kao i da je,između ostalog,i zbog toga postala članica EU.

Nevladina organizacija ELEN ističe da se u evropskoj praksi smatra da je i prag od 33 odsto za upotrebu dvojezičnosti već visok. Navodi se primer Finske gde je dvojezičnost omogućena kad švedska manjina dostigne osam odsto stanovništva u opštini.
Ova organizacija ističe i da bi Hrvatska organizovanjem referenduma kršila međunarodne povelje o zaštiti nacionalnih manjina i njihovih jezika, odredbe o zabrani diskriminacije i povelje o osnovnim pravima.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RS

    Zorice imam kemijsku da ti njome iskopam oba oka. Kada odas odavna luda odaj i corava.

  • RS

    Zorice ti si lujka najveca na svetu. Tebi je kasno za lecenje trebala si se javiti psihijatru na vreme da te spasi. A ovako ja ti dajem dijagnozu. Smrt uskoro.

  • dadajasam

    ako nece cirilicu, sto forsirati? njihovo pravo, ni iz dzepa ni u dzep.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima