EU zabrinuta zbog najave referenduma o ćirilici

Pismo Hrvatskoj poslalo je 73 poslanika koji izražavaju zabrinutost zbog statusa nacionalnih manjina u Hrvatskoj i zbog mogućnosti da im se referendumom umanje ustavna prava

  • 19

Grupa poslanika u Evropskom parlamentu uputila je Hrvatskoj otvoreno pismo u vezi s najavom referenduma o upotrebi manjinskog jezika i pisma koji bi, kako ističu, predstavljao kršenje prava nacionalnih manjina.

Zajedno s njima, otvoreno pismo poslala je i nevladina organizacija koja se zalaže za ravnopravnost jezika - ELEN. Pismo je poslalo 73 poslanika koji izražavaju zabrinutost zbog statusa nacionalnih manjina u Hrvatskoj i zbog mogućnosti da im se referendumom umanje ustavna prava, piše Hina.

Evropski poslanici ukazuju da se "društva ceni po tome kako se ponašaju prema malima i slabima", navodeći i da je Hrvatska sve do sada bila dobar primer zemlje koja štiti manjine, kao i da je,između ostalog,i zbog toga postala članica EU.

Nevladina organizacija ELEN ističe da se u evropskoj praksi smatra da je i prag od 33 odsto za upotrebu dvojezičnosti već visok. Navodi se primer Finske gde je dvojezičnost omogućena kad švedska manjina dostigne osam odsto stanovništva u opštini.

Ova organizacija ističe i da bi Hrvatska organizovanjem referenduma kršila međunarodne povelje o zaštiti nacionalnih manjina i njihovih jezika, odredbe o zabrani diskriminacije i povelje o osnovnim pravima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    20. decembar 2013 | 19:46

    Ha, ha, rvacka primer ravnopravnosti u EU, ha, ha, ha... Koje dileje. Dokaz da je EU nacistička tvorevina.

  • Marrina

    20. decembar 2013 | 19:54

    Tek sad se oglasila EU...

  • NL

    21. decembar 2013 | 00:09

    @Zorice, ti si jadna, bedna osoba, puna kompeksa i pametni, skolovani Hrvati te se stide...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA