• 16

OTKRIVENA VEZA: Janjičar vodi mladiće iz BiH u Siriju!

Sarajevski Dnevni avaz piše da se kao posrednici najčešće pominju Sead Jusić Janjičar i Mensur Hasanović, koji redovno operišu na relaciji Sirija-Švajcarska-BiH

 • 16

Finansijeri odlaska na sirijsko ratište stalno kruže između Sirije, Švajcarske i BiH, piše sarajevski Dnevni avaz. Kao posrednici najčešće se pominju Sead Jusić Janjičar i Mensur Hasanović. Mladi islamista iz BiH otišao u Siriju zajedno sa ženom i dve maloletne ćerke.
Odlazak mladića iz BiH na ratište u Siriji finansira se iz nekoliko centara o kojima se u javnosti malo zna. Finansijske transakcije obavljaju se na nekoliko "ruta", pomoću pojedinaca koji su posrednici između finansijera i vrbovanih mladića.

Sarajevski Dnevni avaz piše da se kao posrednici najčešće pominju Sead Jusić Janjičar i Mensur Hasanović, koji redovno operišu na relaciji Sirija-Švajcarska-BiH.

Jusić i Hasanović, s prijavljenim mestom boravišta u Lozani, navodno su uključeni u finansiranje odlazaka mladića iz BiH u Siriju.
Oni su se za vreme rata borili na području Konjević Polja kod Zvornika, a tokom 1996. i 1997. godine ilegalno su napustili BiH i otišli u Švajcarsku.
Bosanskohercegovačka dijaspora u Lozani čula je za njih da su vehabije, ali o njima malo zna, osim da zvanično ništa ne rade a da imaju novca.
Elvis Burzić (27) nedavno se roditeljima javio iz Sirije - u ratni pakao odveo je i ženu i dve ćerke, jednu od dve i drugu od pet godina.
Elvis, 27-godišnji Bužimljanin, radio je u Sarajevu, u firmi koja se bavi obezbeđenjem, i živeo je vema solidno, piše list, a rodno mesto i roditelje obilazio je bar dva puta godišnje.

- Ništa mi ne znamo, Elvis se javio, znamo da je tamo, ali s kim je otišao, ne znamo. Voleli bismo da je kod kuće, ali šta ćemo - kaže Elvisova majka Fatima.
Burzićev odlazak u Siriju sa ženom i maloletnim kćerkama povezuje se s njegovim tastom Hajrudinom Berbićem, rodom iz Brežana kod Kaknja, koji važi za vehabiju. Veruje se da on zna kako su i kada otišli, kao i gde se nalaze.
Avaz podseća da je nedavno pisao o smrti Bilala Berbića (20), Hajrudinovog sina, kojeg je otac, navodno, oterao u rat u Siriju, gde je poginuo pre dva i po meseca.
U međuvremenu, iz Krajine je u tuđi rat otišao još jedan mladić, Suad Šabić (23), iz sela nadomak Velike Kladuše - pre nekoliko dana javio se ocu Rifetu preko interneta.
- Rekao mi je da je u jednom vojnom kampu na obuci - rekao je Avazu Rifet Šabić (50), koji nerado govori o onome što je snašlo njegovu petočlanu porodicu.
(Telegraf.rs / RTS / Avaz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • ДрАган

  Sretan vam put i da sto prije preselite i nadjete mir.

  81
  7

  Podelite komentar

 • 032

  Jadni roditelji šta su doživeli. Rađali ih i gajili da bi im deca otišla preko pola sveta da ubijaju i da uludo ginu. Da su im bar ostavili unuke, nego su i decu poveli u taj pakao.

  74
  8

  Podelite komentar

 • Đuro vam gha zgooro

  Kakve ableščine...

  50
  6

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima