• 26

PRAVDA ZA ČIČU: Nastavlja se postupak za rehabilitaciju Draže Mihailovića

Zahtevom za rehabilitaciju Mihailovića traži se od suda da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje građanskih prava

  • 26

Postupak za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića, posle 10 meseci prekida, nastavlja se u utorak u Višem sudu u Beogradu.
Postupak rehabilitacije prekinut je 22. februara, jer je sud morao da sačeka pravosnažno rešenje o utvrđivanju datuma smrti Mihailovića, jer zvaničnih dokaza o njegovoj smrti nije bilo.

Rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu kao datum smrti Mihailovića utvrđen je 17. jul 1946. godine, pošto je sud utvrdio da je tog datuma streljan.
Foto: arhivska fotografija

Foto: arhivska fotografija

Viši sud bez tog rešenja nije mogao da nastavi postupak i donese odluku da li će usvojiti zahtev za rehabilitaciju generala, pa se očekuje da ovaj postupak za rehabilitaciju bude okončan vrlo brzo, a sud da donese odluku o rehabilitaciji i da li Mihailoviću vraća građanska prava.
Zahtevom za rehabilitaciju Mihailovića traži se od suda da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje građanskih prava.
Rehabilitaciju je zatražio je njegov unuk Vojislav Mihailović, a pridružili su mu se Srpska liberalna stranka, s akademikom Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.

Predlagači zahteva tvrde da Mihailoviću nije bilo omogućeno pravo na odbranu i da nije video svog advokata do početka suđenja.
On nije imao ni pravo na nepristrasan sud, a optužnica mu je uručena sedam dana pred suđenje.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1989

    Pricitajte knjigu "500 zaboravljenih" i cela komunisticka bulagija pada u vodu. Koliko je samo lazi i propagande bilo u srbiji. A taj Kapicic koga iz usta ne vadite. Neka mu je Bogom prosto. Ali je srpskom narodu mnogo zla naneo. (Najvise partizanima, kojima nisu bile bliske lazi i intrige). Cuvajmo Srpstvo... braca su nam se krvi napila

  • Sudija

    Istina mora pobediti. Dosta je bilo partizanskih laži i lopovluka. Odlikovanje Trumana Draži je dovoljan dokaz i tu više nema šta da se presudjuje.

  • Hrvat Prka

    Kosti djenerala Draze su odnele mutne reke..pojeli su ga prvo pacovi pa raznorazne ribice .hobotnice ,rakovi itd

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima