• 16

MINISTAR RADULOVIĆ: Propadamo zato što najbolji hrane i izdržavaju najgore!

- Zakon o radu služi za zaštitu prava radnika, ne za tovarenje socijalne politike na teret poslodavaca. I ne služi za zaštitu viška zaposlenih u javnom sektoru i partijski zaposlenih kadrova u državnoj administraciji - napisao je na Fejsbuk profilu ministar Saša Radulović

  • 16

Trošak svih neproduktivnih nose produktivni, trošak svih zloupotreba snose oni koji rade pošteno, trošak najgorih nose najbolji, zato i propadamo, napisao je na svojoj Fejsbuk stranici ministar privrede Saša Radulović povodom Zakonu o radu i kako je naveo, neodgovornih izjava političara.
Ministar Radulović navodi da taj Zakon "treba pisati i čitati sa stanovišta mikro i malih preduzeća, zanatlija i porodičnih firmi" koji treba da dobro posluju i zaposle ljude, a ne sebi da natovare socijalnu politiku.

- U mikro preduzećima (manje od 10 zaposlenih) je zaposleno preko 500.000 ljudi. U malim preduzećima (od 10 do 50 zaposlenih) još 200.000. Zamislite da ste osnovali svoju malu porodičnu firmu i da vam treba da zaposlite nekoga. A onda čitajte pravo na regres, na topli obrok, minuli rad, bolovanje, na procedure zapošljavanja i otpuštanja, otpremnine, na prošireno dejstvo kolektivnog ugovora. Ko zapošljava pod ovakvim uslovima - pita ministar.

On, potom konstatuje da za srednje i velike firme kao i za javni sektor, služe kolektivni ugovori i sindikati koji pregovaraju o njima sa državom i velikim poslodavcima, o pravima većim od minimalnih prava garantovanih zakonom o radu.
- Zakon o radu služi za zaštitu prava radnika, ne za tovarenje socijalne politike na teret poslodavaca. I ne služi za zaštitu viška zaposlenih u javnom sektoru i partijski zaposlenih kadrova u državnoj administraciji. Trošak ovakve politike plaćaju svi građani. Nema besplatnog ručka. Svaka politika ima svoje troškove - naglašava Radulović.
Radulović zaključuje da trošak svih neproduktivnih nose produktivni, trošak svih zloupotreba snose oni koji rade pošteno i da zato propadamo, jer je trošak postao nepodnošljiv.

 
- Dok smo štitili "prava" preko 700.000 zaposlenih u javnom sektoru i javnim preduzećima, izgubili smo 300.000 radnih mesta u privatnom sektoru. Ko štiti prava preko 700.000 nezaposlenih? Sa ovakvim zakonom neće naći posao jer je rizik zapošljavanja prevelik. Zar nam iskustvo prethodnih 10 godina ne govori dovoljno? - pit Raduović.
O dobrim i lošim poslodavcima i odnosu prema radnicima ministar kaže: "Dobri poslodavci vode računa o dobrim radnicima. Loš zakon štiti loše radnike od dobrih poslodavaca. Da li ima loših poslodavaca? Na pretek. Ali ne postoji zakonsko rešenje koje može da vam osigura dobro radno mesto kod lošeg poslodavca. Od njega morate da odete".
On konstatuje da su Zakon o radu i nerazumni nameti na rad najveće prepreke privrednom rastu i stvaranju novih, zdravih radnih mesta i glavni generatori sive ekonomije.

- Oni su, pored kriminalne privatizacije i partokratske privrede, među najvažnijim uzrocima našeg ekonomskog propadanja - napisao je minisat privrede na svom Fejsbuk profilu.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    Zakonom o radu poslodavci nisu nicim osteceni, jer oni dodatnim Ugovorima obavezuju radnike na sve sto oni zele, a protivno postojecem zakonu, a to je Ugovor o cuvanju poslovne tajene, pa Ugovor o prekovremenom radu i obaveza da ces raditi kako poslodavac nalaze mimo Zakon o radu. Problem je sto dajete poslodavcima kredite bez polrica, sto od njih uzimate ispod zita, a zaista ne znam sta njima jos nedostaje za jos jedan kamion, avion, ulicu..... Radulovic treba samo da primeni Zakon kako prema privatnicima tako i prema drzavnim firmama. Sto agencijama ne svedu plate na platne razrede kao i svoj drzavnoj administraciji. Pricamo o polupraznoj ili polupunoj casi.

  • Bravo ministre

    Živo me interesuje koji mozak može svariti gomile gluposti koje lansira ovaj čovek. Mnogo su smešni ovi "privatnici" koji misle da svojom kafanom, STR-om ili kladionicom drže nekoga na grbači. Svima je loše jer kupovna moć stanovnika rapidno opada, a ovaj nam može obećati samo dalji pad. Svima je loše jer nema proizvodnje; jedina zdrava proizvodna privatna privredna aktivnost je samo poljoprivreda, nažalost (ako i nju ne udavimo). Naravno, ovde je i taksista privatni preduzetnik sa mikropreduzećem. G. ministre, bez pokretanja proizvodnje novih, strateški odabranih, dobara koja će imati svoje kupce, đžaba pričamo o privredi. To je Vaš posao!!! To što jedni drugima prodajemo mobilne telefone i polovna kola - to je smešno!

  • Klasni neprijatelj

    A za ovih godinu i kusur vlasti,za koliko se SNSovaca obogati taj drzavni aparat? Cirka 200000... i jos se broji. Kazu da je problem da iz drzavnog aparata isteraju stare partijski zaposlene radnike. Jasta da je to problem. Samo ne kazu da se i tako upraznjena radna mesta odmah popunjavaju sa SNSovcama. Ovaj majstor je demagog i sarlatan,a kao takav i opasan. Pooojma on nema sta prica,non stop ponavlja neke napamet naucene floskule. A narod ko narod. Veruje... i posle,neko drugi nam kriv. Sps za sve lose optuzivao komuniste pre njih. Dos optuzivao sps, Radulovic zivo blato,osinje gnezdo i Dinkica... PITANJE JE:KO ZIVI LOSE,A KOME JE DOBRO?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima