MINISTAR RADULOVIĆ: Propadamo zato što najbolji hrane i izdržavaju najgore!

- Zakon o radu služi za zaštitu prava radnika, ne za tovarenje socijalne politike na teret poslodavaca. I ne služi za zaštitu viška zaposlenih u javnom sektoru i partijski zaposlenih kadrova u državnoj administraciji - napisao je na Fejsbuk profilu ministar Saša Radulović

  • 16

Trošak svih neproduktivnih nose produktivni, trošak svih zloupotreba snose oni koji rade pošteno, trošak najgorih nose najbolji, zato i propadamo, napisao je na svojoj Fejsbuk stranici ministar privrede Saša Radulović povodom Zakonu o radu i kako je naveo, neodgovornih izjava političara.

Ministar Radulović navodi da taj Zakon "treba pisati i čitati sa stanovišta mikro i malih preduzeća, zanatlija i porodičnih firmi" koji treba da dobro posluju i zaposle ljude, a ne sebi da natovare socijalnu politiku.

- U mikro preduzećima (manje od 10 zaposlenih) je zaposleno preko 500.000 ljudi. U malim preduzećima (od 10 do 50 zaposlenih) još 200.000. Zamislite da ste osnovali svoju malu porodičnu firmu i da vam treba da zaposlite nekoga. A onda čitajte pravo na regres, na topli obrok, minuli rad, bolovanje, na procedure zapošljavanja i otpuštanja, otpremnine, na prošireno dejstvo kolektivnog ugovora. Ko zapošljava pod ovakvim uslovima - pita ministar.

On, potom konstatuje da za srednje i velike firme kao i za javni sektor, služe kolektivni ugovori i sindikati koji pregovaraju o njima sa državom i velikim poslodavcima, o pravima većim od minimalnih prava garantovanih zakonom o radu.

- Zakon o radu služi za zaštitu prava radnika, ne za tovarenje socijalne politike na teret poslodavaca. I ne služi za zaštitu viška zaposlenih u javnom sektoru i partijski zaposlenih kadrova u državnoj administraciji. Trošak ovakve politike plaćaju svi građani. Nema besplatnog ručka. Svaka politika ima svoje troškove - naglašava Radulović.

Radulović zaključuje da trošak svih neproduktivnih nose produktivni, trošak svih zloupotreba snose oni koji rade pošteno i da zato propadamo, jer je trošak postao nepodnošljiv.

 

- Dok smo štitili "prava" preko 700.000 zaposlenih u javnom sektoru i javnim preduzećima, izgubili smo 300.000 radnih mesta u privatnom sektoru. Ko štiti prava preko 700.000 nezaposlenih? Sa ovakvim zakonom neće naći posao jer je rizik zapošljavanja prevelik. Zar nam iskustvo prethodnih 10 godina ne govori dovoljno? - pit Raduović.

O dobrim i lošim poslodavcima i odnosu prema radnicima ministar kaže: "Dobri poslodavci vode računa o dobrim radnicima. Loš zakon štiti loše radnike od dobrih poslodavaca. Da li ima loših poslodavaca? Na pretek. Ali ne postoji zakonsko rešenje koje može da vam osigura dobro radno mesto kod lošeg poslodavca. Od njega morate da odete".

On konstatuje da su Zakon o radu i nerazumni nameti na rad najveće prepreke privrednom rastu i stvaranju novih, zdravih radnih mesta i glavni generatori sive ekonomije.

- Oni su, pored kriminalne privatizacije i partokratske privrede, među najvažnijim uzrocima našeg ekonomskog propadanja - napisao je minisat privrede na svom Fejsbuk profilu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    22. decembar 2013 | 17:59

    Jedini covek koji govori istinu bez obzira na to da li nam se to dopada da cujemo ili ne. Svaka cast!

  • BALKANSKI SPIJUN

    22. decembar 2013 | 16:31

    Ma nije moguce da propadamo?!? Hahahaa daj narodu Sulejmana na tv i nece ni primetiti gde se nalazi :)

  • Banderaš

    22. decembar 2013 | 16:46

    Bice ovde svašta. Igranka još nije ni počela.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA