• 9

U Srbiji za život potrebna plata od 700 evra!

Imajući u vidu cene, u Srbiji bi plata trebalo da bude između 700 i 1.000 evra, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić. Privrednici tvrde da je to daleko od mogućnosti i da proizvodna preduzeća daju maksimum 400 evra

  • 9

Prosečna zarada u Srbiji iznosi 44.000 dinara. Tolika je otprilike i u trgovini. U industriji je nešto veća od 50.000. Ovaj prosek podigle su, međutim, zarade u proizvodnji duvana, naftnih derivata i lekova, koje su u oktobru iznosile 110.000 dinara.
- Zakoni o radu, stečaju i privatizaciji na kojima radi vlada jesu važni, ali mi imamo drugi problem. Za dobro poslovanje su potrebne dobre plate. Imajući u vidu cene, u Srbiji bi plata trebalo da bude bar duplo veća od prosečne - rekao je Sertić, uz ocenu da će 2014. biti godina zaokreta i velikih izazova.

Direktor kompanije "Metalac" Petrašin Jakovljević kaže da je to maksimum u trenutnim okolnostima.
- Voleo bih da vidim proizvodno preduzeće koje radnicima može mesečno da daje po 700 evra. U Srbiji to nije realno. Možda u delatnostima koje se bave telekomunikacijama ili finansijama, ali u prerađivačkoj industriji to ne može da bude više od 45.000 dinara - kaže Jakovljević.

Prosečna zarada u Hrvatskoj je 850 evra. Cene u ovoj zemlji, međutim, ništa nisu veće nego u Srbiji. Maksimalnih 20 odsto skuplje su osnovne životne namirnice, ali su jeftiniji higijena, tehnika, automobili, čak i garderoba. Nižu prosečnu platu od Srbije u regionu ima BIH gde građani zarađuju 422 evra mesečno. I ovde su, međutim, cene niže nego u Srbiji. Egzistencijalni proizvodi poput mleka, šećera, brašna jeftiniji su i do 15 procenata.
Ekonomista Vladana Hamović smatra da je kriza najviše pogodila one koji imaju prosečna primanja, a takvih je oko 60 odsto među zaposlenima.
- Sigurno je najteže ljudima koji ne rade ili imaju najniže zarade, ali se skupoća lomi na onima koji imaju prosečnu platu. Hrana sa 40 odsto učestvuje u kućnom budžetu - kaže Hamovićeva.
(Telegraf.rs/ Izvor: 24sata.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jjk

    A i tih 700 je puko prezivljavanje

  • lix

    Moj suprug radi u livnici jako tezak i odgovoran posao,dodje kuci crn kao u rudniku da radi i ima platu 35.000,00 dinara. To je Bogu za plakati.

  • Dane

    A mi ćutimo a oni jašu jašu. ...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima