• 5

HAG: Hrvati potrošili 28 miliona evra na svoje optuženike, Srbi tek 1,7 miliona evra!

Bivše jugoslovenske države potrošile 40 miliona evra na optužene za ratne zločine. Najviše dali Hrvati, pa Makedonci - 9,5 miliona evra. Na trećem mestu Srbija, dok su BiH i Kosovo izdvojili po 640.000, odnosno 16.750 evra za svoje

 • 5

Zemlje bivše Jugoslavije potrošile su skoro 40 miliona evra državnog novca na podršku optuženima za ratne zločine pred Haškim tribunalom, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja Balkanske istraživačke mreže.
Prema zvaničnim podacima u koje je BIRN imao uvid, Hrvatska je potrošila više od 28 miliona evra samo na troškove odbrane trojice generala, Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka u Hagu.

Procenjuje se da je Makedonija od 2006. do 2013. godine potrošila 9,5 miliona evra na odbranu, podršku i lobiranje za bivšeg ministra unutrašnjih poslova Ljubeta Boškoskog i policajca Johana Tarčulovskog, utvrdio je BIRN.

Srbija je od 2004. do 2013. godine potrošila 1,7 miliona evra državnog novca na privatne troškove i doktorske račune optuženih, kao i putne troškove njihovih porodica, umesto na njihovu odbranu.
BIRN je u svom istraživanju otkrio i da su od dvadeset šest optuženika, koliko trenutno plaća Beograd, njih 18 bosanski Srbi s državljanstvom Srbije, uključujući generala Ratka Mladića.
U Bosni i Hercegovini je za pomoć optuženima izdvojeno 640.000 evra, ali se čitav iznos odnosi na pomoć Republike Srpske okrivljenim bosanskim Srbima. Novac je dodeljen srpskim optuženicima i preko Fondacije "Pomoć", iako javno nije obelodanjeno koliko je sredstava sakupljeno i kako su ona potrošena.

Drugi politički entitet u BiH, Federacija BiH, nije izdvojila ništa za pomoć bošnjačkim ili hrvatskim optuženicima, tvrde zvaničnici.
Kosovo nije pružila nikakvu novčanu pomoć šestorici svojih optuženika za ratne zločine, saopštili su zvaničnici BIRN-u, s izuzetkom 16.750 evra, koliko je koštao svečani doček optuženih koji su pušteni na slobodu.
Međutim, sakupljeno je više od 1,5 miliona evra za pomoć dvojici istaknutih bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), danas političara, Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja, sakupljenih preko javnog poziva za uplaćivanje fondovima sumnjivog porekla.

Ovi fondovi nikada nisu javno položili račun donatorima za ono što su dobili ili potrošili. BIRN je uspeo da dođe do delimičnog iznosa pomoću dokumenata iz Haškog tribunala i suđenja za korupciju u Prištini u vezi sa navodnim neregularnim vođenjem fonda za Haradinaja.
U BiH, na Kosovu i u Srbiji, BIRN je do podataka za ovo istraživanje došao preko zahteva za informacijama od javnog značaja.
Makedonija je odbila da pruži bilo kakvu informaciju o tome koliko je platila za pomoć svojim haškim optuženicima, a BIRN-ova procena koliko je potrošeno zasniva se na intervjuima i anonimnim susretima sa širokim dijapazonom službenih i legalnih izvora u zemlji.

Hrvatska nije želela da otkriva ništa više od već poznate svote od 28 miliona evra potrošenih na odbranu generala, uprkos tome što je obavezna da to učini prema Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja.
Zadužbina za istinu o Domovinskom ratu, netransparentni privatni fond osnovan da pomogne generalima i opravda njihova dela počinjena tokom rata, takođe nije objavio svoje finansije, iako je jedan od njegovih zagovarača izjavio da je samo tokom prve godine rada sakupljeno 1,1 milion evra.
Lista tačnih iznosa koje su bivše jugoslovenske države dale na svoje haške optuženike izgleda ovako: Bosna i Hercegovina: 640.000 evra, Hrvatska: 28.145.610 evra, Kosovo: 16.750 evra, Makedonija: 9.480.000 evra, Srbija: 1.700.000 evra.
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mile Ličanin

  Vidi se kolika je nepravda prema hrvatima prvo se morali branit od agresora a onda toliko dati za obranu u Hagu i spravom su rekli da je rat završio tek sa tim presudama a hvala Bogu što naše nije bilo briga za one nesposobne,poremećene, pijane gubitnike bez mozga!Lika srpska dika!

  22
  19

  Podelite komentar

 • Српска

  Срамота

  19
  7

  Podelite komentar

 • sve ih treba

  Poslati u rudnike da kopaju i sunca ne vide do kraja zivota!

  3
  7

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima