FILMSKI CENTAR SRBIJE: Novac iz budžeta za četiri filma! (VIDEO)

"Montevideo, vidimo se" reditelja Dragana Bjelogrlića dobio je 10 miliona dinara, "Enklava" Gorana Radovanovića - sedam miliona, "Čudna šuma" Sabolča Tolnaija - četiri, a "Mamula" Milana Todorovića 4,8 miliona dinara

  • 2

Na javnoj sednici Upravnog odbora Filmskog centra Srbije objavljeni su rezultati konkursa za podršku proizvodnje filmova za 2013. godinu, u kategoriji "Sufinansiranje završetka produkcije filma iz rebalansa budžeta", pišu "Novosti".

Na predlog komisije, u sastavu Nebojša Romčević, Žarko Dragojević, Svetlana Popović, Andrijana Stojković, Stevica Živkov i supervizor produkcije Miško Stevanović, UO FCS doneo je odluku da novac dobiju četiri igrana filma.

Prvi na listi našao se "Montevideo, vidimo se" reditelja Dragana Bjelogrlića (producent "Intermedija netvork" iz Beograda) koji će biti sufinansiran sa 10.000.000 dinara, zatim "Enklava" reditelja Gorana Radovanovića (producent "Nama film" iz Beograda) dobiće 7.000.000 dinara, "Čudna šuma" reditelja Sabolča Tolnaija (producent "Atalanta" iz Subotice) 4.000.000 dinara, a "Mamuli" reditelja Milana Todorovića (producent "Viktorija film" iz Beograda) otići će 4.800.000 dinara.

Na spisku su se našla i dva dokumentarca - "Šuma" reditelja Siniše Dragina (producent "Oktobar film" iz Beograda), koji će biti podržan sa 2.000.000 dinara, i u "U mraku" reditelja Gorana Stankovića (producent "This and that production" iz Beograda), koji dobija 1.500.000 dinara.

Od animiranih projekata odabran je "Šešir" reditelja Andreja Janevskog (producent "Muvi dram" iz Beograda), kome za završetak produkcije ide 450.000 dinara. Kako je rečeno u obrazloženju ove odluke, komisija je napravila izbor od ukupno 35 projekata koji su bili prijavljeni na konkursu, rukovodeći se filmsko-umetničkom vrednošću projekta, kinematografskim značajem (potencijali bioskopske gledanosti i drugog prikazivanja), realnošću produkcionih zahteva i raspoloživim sredstavima Filmskog centra Srbije.

Direkcija FCS, na osnovu uvida u sopstvenu dokumentaciju, nije prihvatila tri prijavljena projekta: "Top je bio vreo" reditelja Slobodana Skerlića, jer je, kako je rečeno, već bio korisnik sredstava FCS po konkursu za proizvodnju filmova za 2010. godinu. S istim obrazloženjem odbijen je i projekat "Nigde" reditelja Predraga Velinovića, koji je bio korisnik sredstava po konkursu za proizvodnju za 2008. godinu, kao i "Bili smo prvaci sveta" reditelja Ivice Videnovića, film koji je završen i javno prikazan u septembru ove godine.

(Telegraf.rs / Izvor: novosti.rs / R. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Т.М.

    24. decembar 2013 | 12:17

    Углавном додељују средства за анти Српске филмове(што не значи да су и ови такви). Која им је то политика...?

  • Biske

    23. decembar 2013 | 23:07

    A velikom srbinu Emiru Nemanji nista... avaj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA