• 9

PAZITE ŠTA KUPUJETE: Sokovi s voćem samo na slici, nije nužno da ga ima i u boci!

Novim pravilnikom o deklarisanju dozvoljeno je da svi proizvođači sokova i bezalkoholnih napitaka na ambalaži ističu primamljive slike voća, čak i kada je njegov udeo u proizvodu izuzetno nizak

  • 9

Nov pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane uneo je dosta novina, ali i zabuna na tržištu. Sada će svi proizvođači sokova i bezalkoholnih napitaka imati mogućnosti da na ambalaži ističu primamljive slike voća, čak i kada je udeo voća u proizvodu izuzetno nizak.

Do sada su na ovaj način mogli da se reklamiraju samo voćni sokovi i nektari, najkvalitetniji u ovoj kategoriji proizvoda. Donošenje pravilnika, kažu nadležni, ima za cilj da pruži prave informacije potrošačima o sastavu, svojstvu i poreklu proizvoda.

Goran Papović iz Nacionalne službe potrošača kaže će potrošači sada "morati da se odreknu svoje stare navike i da misle da samo voćni sok, odnosno da ambalaža koja ima sliku voća i predstavlja voćni sok."

Foto-ilustracija: Foter/Walmart Corporate

Foto-ilustracija: Foter/Walmart Corporate

Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane predviđeno je da deklaracije moraju biti čitke. Proizvođači napominju da je novi pravilnik u skladu s EU i da su takve deklaracije na ambalaži uobičajene.

Sprovođenje pravilnika obezbediće slobodno kretanje robe proizvođačima iz Srbije, ali i onima koji žele da svoje proizvode plasiraju u našoj zemlji.

Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede kaže da će doprineti i efikasnijem upravljanju rizikom od hrane po zdravlje ljudi, ako je hrana dobro označena, ispravno u skladu sa pravilnikom, omogućiće da se lakše, odnosno brže opozove, povuče iz prometa, tačno znamo o kom se proizvodu radi.

Foto-ilustracija: AHMED... / Foter.com

Foto-ilustracija: AHMED... / Foter.com

Od ovog pravilnika, smatraju nadležni, prvenstveno bi trebalo potrošači da imaju korist. Napominju da, kada kupujete, važno je da uporedite slične proizvode, njihov sastav, procente voća, šećera i birate najkvalitetniji.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 032

    Opšte poznato je da većina voćnih sokova od voća sa ambalaže ima uglavnom koncentrate a osnova je bundeva ili tako nešto. Nektari se prave samo od gnjilog voća. Ko voli...

  • Marrina

    Danas ni voce ne znas kakvo kupujes...

  • Т.М.

    Купујем воће и цедим га сам ;-)

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima