• 9

PAZITE ŠTA KUPUJETE: Sokovi s voćem samo na slici, nije nužno da ga ima i u boci!

Novim pravilnikom o deklarisanju dozvoljeno je da svi proizvođači sokova i bezalkoholnih napitaka na ambalaži ističu primamljive slike voća, čak i kada je njegov udeo u proizvodu izuzetno nizak

  • 9

Nov pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane uneo je dosta novina, ali i zabuna na tržištu. Sada će svi proizvođači sokova i bezalkoholnih napitaka imati mogućnosti da na ambalaži ističu primamljive slike voća, čak i kada je udeo voća u proizvodu izuzetno nizak.
Do sada su na ovaj način mogli da se reklamiraju samo voćni sokovi i nektari, najkvalitetniji u ovoj kategoriji proizvoda. Donošenje pravilnika, kažu nadležni, ima za cilj da pruži prave informacije potrošačima o sastavu, svojstvu i poreklu proizvoda.

Goran Papović iz Nacionalne službe potrošača kaže će potrošači sada "morati da se odreknu svoje stare navike i da misle da samo voćni sok, odnosno da ambalaža koja ima sliku voća i predstavlja voćni sok."

Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane predviđeno je da deklaracije moraju biti čitke. Proizvođači napominju da je novi pravilnik u skladu s EU i da su takve deklaracije na ambalaži uobičajene.
Sprovođenje pravilnika obezbediće slobodno kretanje robe proizvođačima iz Srbije, ali i onima koji žele da svoje proizvode plasiraju u našoj zemlji.
Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede kaže da će doprineti i efikasnijem upravljanju rizikom od hrane po zdravlje ljudi, ako je hrana dobro označena, ispravno u skladu sa pravilnikom, omogućiće da se lakše, odnosno brže opozove, povuče iz prometa, tačno znamo o kom se proizvodu radi.

Od ovog pravilnika, smatraju nadležni, prvenstveno bi trebalo potrošači da imaju korist. Napominju da, kada kupujete, važno je da uporedite slične proizvode, njihov sastav, procente voća, šećera i birate najkvalitetniji.
(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 032

    Opšte poznato je da većina voćnih sokova od voća sa ambalaže ima uglavnom koncentrate a osnova je bundeva ili tako nešto. Nektari se prave samo od gnjilog voća. Ko voli...

  • Marrina

    Danas ni voce ne znas kakvo kupujes...

  • Т.М.

    Купујем воће и цедим га сам ;-)

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima