Rusi pozajmljuju Srbiji 75 miliona evra za Južni tok

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je ranije bilo planirano da država da garancije za kredit od 75 miliona evra kod komercijalnih banaka, ali da se od toga sad odustalo

  • 3

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da se sa predsednikom uprave "Gasproma" Aleksejom Milerom dogovorio da ruska strana pozajmi Srbiji 75 miliona evra za osnivački ulog u preduzeću "Južni tok Srbija".

Dačić je novinarima nakon otvaranja konferencije "Srbija i dijaspora" rekao da je ostalo još da se u januaru sa ruskom stranom postigne dogovor o tome koliki deo novca od tranzitnih taksi za prenos gasa "Južnim tokom" kroz Srbiju će ići na otplatu kredita i u kojem periodu.

"Razgovarao sam sa Milerom telefonom i zadovoljan sam što smo postigli dogovor jer se time smanjuje pritisak na državni budžet", rekao je Dačić. Premijer je rekao da je ranije bilo planirano da država da garancije za kredit od 75 miliona evra kod komercijalnih banaka, ali da se od toga sad odustalo.

Gradnja deonice međunarodnog gasovoda "Južni tok" u Srbiji počela je 24. novembra i trebalo bi da bude završena za dve godine.

Vrednost tog dela projekta je 1,9 milijardi evra, a realizuje ga preduzeće "Južni tok Srbija", u kojem ruski "Gasprom" ima 51 odsto, a "Srbija-gas" 49 odsto vlasništva. Ranije je bilo dogovoreno da "Srbija-gas" i "Gasrpom" obezbede po oko 250 miliona evra za prvu fazu finansiranja projekta.

Iz "Srbija-gasa" je rečeno da će to javno preduzeće dobiti od ruskog "Gasproma" kredit od oko 175 miliona evra za finansiranje gradnje deonice gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju, kamata će biti 4,25 odsto godišnje, uz grejs period do početka funkcionisanja gasovoda. Preostali novac biće obezbeđen kroz projektno finansiranje.

Gasovod "Južni tok" trebalo bi da dovede ruski gas do kupaca u jugoistočnoj i zapadnoj Evropi cevima ispod Crnog mora i kopnom preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije do Italije.

Vrednost projekta je oko 16 milijardi evra, a isporuke gasa bi trebalo da počnu 2016. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • doca

    24. decembar 2013 | 02:20

    A ko ce da vrati kredite od MMF-a koji iznose 15 milijardi???to ne pitas??nego kad se pozajmi od Rusa 75 miliona onda pitas!!

  • Т.М.

    24. decembar 2013 | 12:05

    Ма мислио сам да смо стали са позајмљивањем! Наравно да мислим и на остале позајмице са акцентом на овој након паузе у задуживањима.

  • Т.М.

    23. decembar 2013 | 18:06

    0.o Ко ће то да врати!??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA