• 2

Milijardu evra privreda gubi zbog birokratije!

Dragana Stanojević, zamenica direktora USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja, navela je da je ovom studijom otkriveno više od 40 procedura čijim bi ukidanjem mogle da se ostvare dodatne uštede

  • 2

Rezultati druge studije koju je USAID sproveo korišćenjem metoda standardnog troška, i koja se organizuje svake druge godine, pokazuju da su u 2012. godini administrativni troškovi u Srbiji iznosili približno 3,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno milijardu i sedam miliona evra.
U poređenju sa podacima iz 2010, prema kojima su administrativni troškovi činili 4,2 odsto BDP, došlo je do značajnog poboljšanja. Međutim, ovo smanjenje troškova u veoma maloj meri se može pripisati naporima države da zaista ukine administrativna opterećenja.

Branko Radulović, ekspert USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja, izjavio je da je osnovni uzrok ovog poboljšanja pad realnih zarada i privredne aktivnosti u celini.
- Uz to, broj subjekata koji podležu ovim administrativnim zahtevima smanjio se sa oko 96.500 na 90.500 - dodao je Radulović.

Dragana Stanojević, zamenica direktora USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja navela je da je ovom studijom otkriveno preko 40 procedura čijim bi ukidanjem mogle da se ostvare dodatne uštede.
- Eliminacija pojedinih procedura, poput onih vezanih za trudničko i porodiljsko odsustvo, moguća je tek uz promenu zakona. Privreda u Srbiji ostvariće stvarne uštede u bliskoj budućnosti pošto se usvoje izmene poreskih postupaka i donesu novi propisi u oblasti računovodstva i revizijezaključila je Stanojević.
Učešće državnih administrativnih zahteva u BDP od 3,7 odsto visoko je u odnosu na zemlje članice Evropske Unije - na primer, u Austriji na ove troškove odlazi 2,8 odsto BDP, u Češkoj 3 odsto, u Danskoj 2,2 odsto, a u Nemačkoj 1,7 odsto.
(Telegraf.rs/ Izvor: Economy.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • made in great britain

    Ma sitnica.

  • Vlada

    Ja sada zbog spora sa drzavom sto moj komsija ima a ja nemam nikakve veze dok komsija ne resi sa drzavom ja ne mogu u mom placu da dam da se pravi zgrada. Bruka i sramota

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima