NIGERIJA: Vojska ubila 50 islamskih pobunjenika

Islamistička grupa Boko Haram, koja smatra da su hrišćani nevernici koje treba ubiti, sukobila se sa Nigerijskom vojskom i time sahranila 50 svojih vernika

  • 1

Nigerijska vojska saopštila je danas da se sukobila sa islamskim pobunjenicima kada su pokušali da pređu granicu sa Kamerunom i da ih je pritom poginulo 50. U žestokom okršaju koji se dogodio u ponedeljak, poginulo je i 15 vladinih vojnika i pet civila, preneo je Rojters.

Policija u Nigeriji saopštila je pred vikend da je iz straha od napada islamističke grupe Boko Haram tokom prazničnog perioda naredila da se uvedu dodatne patrole, nadzor i tajne operacije kako bi se bolje obezbedile potencijalne mete.

Ekstremisti su u protekle tri godine izvodili napade svakog Božića, a najteži je bio 2011, kada su napali tri crkve, a prilikom bombardovanja jedne od njih blizu prestonice Abudže, ubijeno je 37 ljudi.

Predsednik Nigerije Gudlak Džonatan našao se na meti kritika opozicije, medija i zapadnih diplomata jer nije zaštitio civile tokom pobune koja traje već četiri i po godine.

Pobuna je počela kao klerikalni pokret koji se protivio uticaju Zapada, ali je prerastao u pravu pobunu, povezanu sa grupama bliskim Al Kaidi. Poput tih grupa, Boko Haram smatra da su hrišćani nevernici koji moraju da se preobrate ili ubiju.

Džonatan je prošlog meseca proširio vanredno stanje na severne oblasti koje su najviše pogođene pobunom, koju nije uspela da uguši vojna ofanziva započeta u maju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA