OPROŠTAJ OD LEGENDE: Sahranjena Ružica Sokić (FOTO)

Slavna glumica je u prisustvu nekoliko stotina ljudi, među kojima su bili i Tanja Bošković, Bogdan Diklić, Nikola Simić, Eva Ras, Bora Todorović, Boris Tadić, Predrag Ejdus i muftija Muhamed Jusufspahić, danas sahranjena u Aleji zaslužnih građana

  • 7

Na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana, danas je sahranjena Ružica Sokić, koja je 19. decembra preminula u 79. godini nakon duge i teške bolesti. 

Osim Ružičinog supruga Miroslava Lukića, poslednjem ispraćaju glumice koja je svojim ulogama obeležila jugoslovensku i srpsku kinematografiju, prisustvovalo je nekoliko stotina ljudi.

Među njima su bili i Tanja Bošković, Mira Banjac, Bogdan Diklić, Nikola Simić, Eva Ras, Bora Todorović, nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, Ivana Vujić, Predrag Ejdus, Branka Petrić, muftija beogradski Muhamed Jusufspahić, Žarko Jokanović, Milica Milša i drugi.

Oproštajni govor je održao dramski pisac Siniša Kovačević.

- Pozornica je za tebe bila manastir, replika tvoja molitva, a aplauz tvoj pričest. Nek ti je večna slava, Ružo. Ružo sa očima deteta. Neka ti je laka srpska zemlja, prijatelju, dobri čoveče - rekao je Kovačević u čast velike glumice.

U pozorištu Atelje 212 pre sahrane je održana komemoracija slavnoj glumici, a Goran Jevtić je istakao da je Ružici gluma zaista bila način života, a ne samo profesija.

- To što je odigrala dugo će nas nadahnjivati. Celim bićem čuvala je čast i značaj i lepotu naše, kako je sama govorila, divne, ali preteške profesije. Privatno je bila stidljiva i zato je postala glumica, da to poništi, da probije taj zid. Ono što je u životu videla kao ružno pače, na sceni je postajalo divni beli labud. O sebi je govorila: "Ja sam glumica iz unutrašnje potrebe da pobegnem od sebe da bih bila neko drugi, da poletim nebu pod oblake". Nek ti je dobar let, dobra ptico - rekao je Jevtić.

Gordan Mihić je naveo da je Sokićeva u zlatno doba Ateljea, zlatno doba srpskog filma i televizije, bila svojevrsni zaštitni znak umetnosti tog vremena, kao i da je nastavila da blista i u sledećim decenijama.

Na komemoraciji su se od drage koleginice govorima oprostili i v. d. direktora Ateljea Ivana Dimić, Ivana Vujić, Mira Banjac, Renata Ulmanski, Siniša Ubović i Žarko Jokanović.

Slavna glumica sahranjena je u Aleji velikana pored Slobodana Rakitića, pesnika i nekadašnjeg predsednika najveće opozicione poslaničke grupe u prvom višestranačkom sazivu Narodne skupštine Srbije 1991. godine.

(J. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija-Ubija

    24. decembar 2013 | 15:43

    Hvala ti Ružice za sve . Ostaćeš legenda i velikan srpske glume . Počivaj u miru i neka ti Bog dušu prosti.

  • aleksa

    24. decembar 2013 | 15:53

    poako velike srpske filmske legende odlaze....

  • Belgrade boys

    24. decembar 2013 | 17:50

    Imao s tu sreću da je upoznam u Ateljeu 212...divna žena,prava diva,mlade glumice treba na nju da se ugledaju...neka ti bog mir i večnu slavu podari...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA