• 83

DANAS JE KATOLIČKI BOŽIĆ: Slave svi hrišćani osim Srba, Rusa i Sirijaca!

Dok 25. decembra slave rimokatolici, protestanti, pravoslavni Grci, Albanci, Poljaci, Česi i Slovaci, proslava Božića obeležava se 7. januara u Srbiji, Rusiji, Jerusalimu, Gruziji i Siriji

  • 83

Hrišćani širom sveta danas proslavljaju rođenje Hristovo - Božić, ali ima i onih koji ovaj praznik proslavljaju 7. januara.
Rođenje Hristovo predstavlja jedan od najradosnijih praznika u hrišćanskom svetu, a simbolizuje dolazak Sina Božijeg na zemlju. Dok 25. decembra slave rimokatolici, protestanti, pravoslavni Grci, Albanci, Poljaci, Česi i Slovaci, proslava Božića obeležava se 7. januara u Srbiji, Rusiji, Jerusalimu, Gruziji i Siriji.

Pitanje kalendara otvara se početkom svake godine, nakon "duplih" proslava, a pitanje kalendara nije teološko već astronomsko pitanje.
Većina hrišćana Božić slavi 25. decembra po gregorijanskom kalendaru, dok je za manji deo taj datum 13 dana kasnije. Ta razlika nastala je 1582, kada je u vreme pape Grgura XIII izvršena kalendarska reforma. Danas, međutim, postoje čak četiri različite proslave Božića.

U SPC ne postoji dovoljno hrabrosti da dođe do reforme, jer se plaše eventualnog raskola vernika koji bi rekao "hoće da nas pokatoliče". Međutim, oni koji tako misle u velikoj su zabludi.
Ako bi Srbi slavili Božić 25. decembra, samo bi prihvatili ono što je davno SPC predložila, a srpski naučnik Milutin Milanković osmislio.
Upravo njegov kalendar je najprecizniji, a proslava Božića pada 25. decembra. Iako je prihvaćen na Svepravoslavnom kongresu 30. maja 1923. u Carigradu, taj kalendar nikada nije zaživeo.
Bilo kako bilo, Božić predstavlja praznik mira i ljubavi, te shodno tome, redakcija Telegrafa čestita svima koji danas slave rođenje Hristovo.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hasan

    Vi imate grešku u proračunu vremena vi ste unaprijed odredili koliko če jedan mjesec imat dana što je pogrešno i greška sa prestupnom godinom. Logično je da je jedan mjesec dobio imo po mjesecu i po njemu bi se trebo i računat i kad bi ste računali po mjesecu vaši praznici nikad nebi bili u isti datum i mjesec stalno bi se pomjerali

  • proton5

    Jadan i bedan narod patetican koji zivi u zabludama i paradoksu izmedju paganskih obicaja koji su se uvukli u crkvu i novog kalendara koji koristi ceo svet gde verujemo slepo da slavimo NAS pravoslavni bas 7-og januara gde ustvari realno slavimo 25 decembra po starom crkvenom.Narod koji je toliko jadan i pateticno nepismen da ne poznaje sopstvenu istoriju i kalendar.

  • Maki

    Slave Grci, veci deo Rumuna, manji deo Bugara, Makedonci, Izdajice Crno Gorci... .. i tako jos poneko...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima