• 15

Proces za rehabilitaciju Draže zastao, Antić tražio presudu!

Osim disharmonije među punomoćnicima predlagača za rehabilitaciju, današnje ročište obeležila je i oštra polemika predsednika sudskog veća i svedoka istoričara Branka Latasa koji je negodovao zbog postavljenih mu pitanja i koji je više puta upozoren da će biti novčano kažnjen

 • 15

Viši sud u Beogradu odredio je zastoj od 45 dana u procesu koji se vodi za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića kako bi se Prvo osnovno tužilaštvo u tom roku izjasnilo da li će usvojiti krivičnu prijavu Antifašističkog pokreta Srbije protiv istoričara Bojana Dimitrijevića i Koste Nikolića.
Dimitrijević i Nikolić svedočili su ranije u tom procesu povodom čega je Antifašistički pokret podneo krivičnu prijavu protiv njih, a Tužilaštvo o tome dopisom obavestilo sud, saopštio je u nastavku ročišta za rehabilitaciju Mihailovića predsednik sudskog veća Aleksandar Ivanović.

Prethodno je novi punomoćnik predlagača za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini Draže Mihailovića Oliver Antić predložio sudu da već na sledećem ročištu zaključi raspravu i odluči o predlogu za rehabilitaciju Mihailovića, jer smatra da je "irelevantno svako dalje saslušanje takozvanih svedoka".

- Suština ovog postupka je da se utvrdi da li je presuda kojom je Dragoljub Mihailović osuđen na smrt doneta iz ideoloških i političkih razloga u postupku u kom nisu poštovana ljudska prava, pravo na odbranu, a što tadašnja vlast nije uradila iako je prihvatila povelju UN  - rekao je Antić.
On je predložio da se na sledećem ročištu održi završna reč, jer je pretres "zreo" da se zaključi rasprava.
Osim Antića punomoćnik predlagača u ovom postupku je i advokat Zoran Živanović.
Na današnjem ročištu sud je nastavio saslušanje istoričara Branka Latasa koji zastupa tezu da je Draža Mihailović ratni zločinac, a da su njegovi četnici iz Ravnogorskog pokreta klali ljude, ubijali nevine...

Na početku ročišta Antić se usprotivio saslušanju Latasa, tvrdeći da on nema, prema pravnim standardima, svojstvo svedoka.
Osim disharmonije među punomoćnicima predlagača za rehabilitaciju, današnje ročište obeležila je i oštra polemika predsednika sudskog veća i svedoka Latasa koji je negodovao zbog postavljenih mu pitanja i koji je više puta upozoren da će biti novčano kažnjen.
Ispred suda okupilo se i dvadesetak pripadnika pokreta "Zavetnici" koji nose zastavu sa svojim obeležjima, kao i zastavu sa likom Mihailovića.
Postupak rehabilitacije prekinut je 22. februara, jer je sud morao da sačeka pravosnažno rešenje o utvrđivanju datuma smrti Mihailovića, jer zvaničnih dokaza o njegovoj smrti nije bilo.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Alpski srbin

  Druže Tito tebe srbi lažu, oni vole đenerala Dražu!

  47
  10

  Podelite komentar

 • Tesla

  Ukinuti I odmah zabraniti to takozvano antifasisticko udruzenje (da ali sa nemcima udruzenje) I odmah proglasiti Drazu Mihajlovica za najveceg heroja Srpskog naroda.

  32
  19

  Podelite komentar

 • ДАШОНИ

  ЖИВЕО ЂЕНЕРАЛ МИХАЈЛОВИЋ ДРАЖА И ЊЕГОВА ГОРСКА СТРАЖА

  32
  16

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima