• 6

BEOGRADSKI NADBISKUP: Božić je generator porodice, zajedništva i jedinstva

- Postati jedna porodica, znaci da hoćemo da živimo u takvim zajednicama u kojima smo svi "samo jedno srce i jedna sama duša". Takvim duhom možemo da živimo i tamo gde su među stanovnicima velike istorijske razlike - rekao je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar u božićnoj poslanici

  • 6

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao je vernicima nastupajući Božić i poručio da je porodica osnovno, glavno i ničim drugim zamenljivo žarište svih međuljudskih odnosa, merilo svih prisnih zajednica , motor svakog zajedništva i svakog jedinstva.
Nadbiskup je, u božićnoj poslanici, poručio da je Božić pravi generator odnosa pa zato i generator porodice, zajedništva i jedinstva, generator autentične civilizacije i kulture.

- Ne smemo i ne možemo na pravi način da slavimo praznike Hristovog rođenja ako ta tajna ne postane merilo svih naših odnosa, planova, odluka i delatnosti - i merilo društvenog, političkog i globalnog planiranja - rekao je Hočevar.

- Postati jedna porodica, znaci da hoćemo da živimo u takvim zajednicama u kojima smo svi 'samo jedno srce i jedna sama duša'. Takvim duhom možemo da živimo i tamo gde su među stanovnicima velike istorijske razlike - rekao je Hočevar i dodao da slavlje Božića potvrđuje da smo svi pozvani da jednom velikom cilju i da smo svi sinovi i kćeri Božiji, a ne robovi istoriskih konflikata i predrasuda.
On je poručio, da nas crkva poziva na slavlje Božića, da bi se u nama probudilo autentično dostojanstvo i da bi snažnim duhovnim rastom, velikom energijom odgovornosti i pravovremenim preobražejem i karitativnim delima mogli da omogucimo da čitavo čovečanstvo postane jedna porodica.
Hočevar je i nakon čitanja poslanice rekao da u Srbiji živi oko 385.000 katolika, ali da je jasno da je taj broj veći.

Božić su, svim građanima koji ovaj praznik slave po Gregorijanskom kalendaru, čestitali i patrijarh srpski Irinej, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, princ Aleksandar Karađorđević sa porodicom, predsednik Narodne skupštine Srbije Nebojša Stefanović, direktor Kancelarije za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević.
Čestitke vernicima uputili su i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Skupštine Srbije Mehe Omerovića, ministar bez porfelja zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Sulejman Ugljanin, predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas, ministri Nebojša Rodić i Nikola Selaković, kao i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.
Božić su vernicima čestitali i privremene uprave Beograda Siniša Mali, lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, zamenik Reis-ul-uleme Islamske zajednice i srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinski sekretari Nataša Pavićević Bajić i Andor Deli i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
(Telegraf.rs / Beta, RTS, Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 99

    Jeste pope.....jos samo da manje kradete i sve bi bilo u redu!!!

  • NL

    Srecna Badnja vece i Bozic svim vernicima koji danas i sutra slave, mnogo zdravlja i veselja. Hristo se rodi.....

  • Ћоми Ваљевац

    Свим мојим пријатељима Србима католичке вероисповести, срећан Божић.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima