• 12

Zabrana zapošljavanja već blokira nastavu u školama

- Ovakav zakon znači da se sa odlaskom profesora gasi predmet. Pre dve nedelje preminuo nam je kolega, profesor koji je predavao stručni predmet. Sada ne smemo nikoga da zaposlimo na njegovo mesto, jer zakon to zabranjuje - kaže direktor Tehničke škole "Novi Beograd"

  • 12

Izmene Zakona o budžetskom sistemu već blokiraju nastavu u pojedinim školama, jer zabranjuju nova zapošljavanja u javnom sektoru. To znači da kada nastavnik ode u penziju, na bolovanje ili da otkaz, đaci ostaju bez časova, pišu Novosti.
- Ovakav zakon znači da se sa odlaskom profesora gasi predmet. Pre dve nedelje preminuo nam je kolega, profesor koji je predavao stručni predmet. Sada ne smemo nikoga da zaposlimo na njegovo mesto, jer zakon to zabranjuje. Od Nove godine i jedna spremačica ide u penziju, a njen posao neće imati ko da radi. Zakon je napisan tako da, striktnim poštovanjem, ne bismo smeli da zaposlimo nikoga, čak ni sa liste tehnoloških viškova - komentariše Veselin Vuković, direktor Tehničke škole "Novi Beograd".

Ministar prosvete prof. dr Tomislav Jovanović kaže da će ta prazna mesta popuniti tehnološki viškovi kojih u prosvetnom sistemu ima čak 30.000.

Matijević se slaže da su liste tehnoloških viškova duge, ali naglašava da to ne znači da svako može sve da predaje. Manji gradovi biće u posebnom problemu najviše zbog profesora stručnih predmeta kojih je najmanje na listi tehnoloških viškova.
Najdrastičnije posledice izmena zakona mogle bi da se vide u isturenim, seoskim odeljenjima, koja često imaju po nekoliko đaka i samo jednog učitelja. Ako učiteljica, recimo, zatrudni i ode na bolovanje, mogla bi da prođu i dva-tri meseca dok u učionicu ne stigne nova.
(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)
 

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • loki

    Eto vam zakoni koje namece FASISTICKA EU !!!!!

  • Marrina

    Zar nisu rekli da skolstvo ne spada pod zabranu?

  • G-Man

    Pa sad direktor ne moze da se " ugradi"...jadan covek....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima