MILOVIĆ: Policija ne moze neovlašćeno da prisluškuje

Načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Rodoljub Milović rekao je da se narušavanje privatnosti građana i zloupotrebe u policiji ne smeju dozvoliti

  • 4

Načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Rodoljub Milović izjavio je da policija u Srbiji nema mogućnosti da bilo koga neovlašćeno prisluškuje. On je za list "Danas" rekao i da se narušavanje privatnosti građana i zloupotrebe u policiji ne smeju dozvoliti.

Beogradski dnevnik podseća da je ovo pitanje ponovo pokrenuto u javnosti izjavom predsednika Srbije Tomislava Nikolića da nije zadovoljan kako rade pojedini segmenti u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i da je preneo ministru policije Ivici Dačiću da mu ne najavljuje velike akcije hapšenja, jer misli da ga neko prisluškuje.

- Ceo sistem koji izvodi takve aktivnosti (prisluškivanja) funkcioniše uz posredstvo BIA, koja još uvek ima uvid u svaku aktivnost Službe za specijalne istražne metode UKP, a samim tim i u svaki pokušaj izrade listinga. To nije u skladu sa potrebama o zaštiti tajnosti prilikom izvođenja operativnih obrada, a posebno nije u skladu sa zahtevima Evropske komisije. I to jeste pitanje dela reforme policije. Naime, onaj ko nema sistem, nema ni mogućnost da ga primeni - kaže Milović.

Prema njegovim rečima, tehnički UKP ima nezavistan sistem za primenu mera tajnog nadzora telekomunikacija, međutim, upravo je stvar u mehanizmu da se preduprede njegove zloupotrebe.

"Nezavisni sistem nije aktiviran, jer zahtevamo uspostavljanje jedinstvenog monitoring centra koji treba da bude kontrolno mesto, koje mora da ima uvid u sve naše aktivnosti koje zadiru u privatni život građana", ističe Milović.

Prema drugom sagovorniku "Danasa" iz vrha MUP-a, o jedinstvenoj kontroli nad prisluškivanjem (monitoring sistem) nije bilo reči u Briselu prilikom nedavnog takozvanog „eksplanatornog skrininga“ o radu policije i pravosuđa.

Sagovornik "Danasa" u Upravi kriminalističke policije navodi i da su sve istrage spornih privatizacija vođene klasičnim policijskim metodama - ispitivanjem svedoka i analizom dokumentacije, bez presretanja razgovora i vađenja listinga.

"To su slučajevi stari i po 10 godina i prisluškivanje se ne može koristiti kao istražna metoda", navodi sagovornik lista.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • boki posmatrac

    25. decembar 2013 | 06:23

    Ja znam da u srbiji policija sme da radi sta hoce takodje i zandarmerija, e pa onda o cemu vi pisete ?

  • Djole

    25. decembar 2013 | 08:06

    Hahahahahahhaha a kale je brdo, Toma je master edukacije, a Vucic je najiskusniji Srbin u oblastima menadzerstva, policije, obavestajnih krugova, korporativnih praksi i pravila i ujedinitelj svih SNS glasaca koji su glasali za topli obrok...

  • Romer

    25. decembar 2013 | 09:34

    Treba vas sve posmenjivati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA