• 0

Novi zakon legalizuje krađu novinarskih tekstova!

Zamerke na predloženi tekst zakona o autorskim i srodnim pravima imaju novinarska udruženja jer se njime legalizuje krađa tekstova i fotografija, a ovakav zakon predstavljao bi presedan

  • 0

Nacrt zakona o autorskim i srodnim pravima, čija se izrada upravo završava, praktično omogućava nesmetano korišćenje autorskih fotografija i novinskih tekstova bez ikakvih dozvola autora ili nadoknada za njihovo objavljivanje.
Najveći problem predstavljaju internet izdanja koja preuzimaju i tekstove i fotografije bez dozvole autora, pa čak i bez navođenja izvora. Zamerke na predloženi tekst imaju novinarska udruženja jer se njime legalizuje krađa novinarskih tekstova i fotografija, a ovakav zakon predstavljao bi presedan.

- Iz odredbe da se autorska prava ne mogu primeniti na "obične medijske informacije", u nacrtu zakona izostavili su reč "obične" navodeći da se autorskim delom ne smatraju "dnevne novosti i druge vesti koje imaju karakter medijskih informacija". Ima tekstova baziranih na dnevnim događajima, ali su prošireni nekim istraživanjem, čime dobijaju autorski pečat, pa se ne mogu tretirati kao najobičniji izveštaj - kaže Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS-a.
Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović dodaje da je ovo u osnovi medijski zakon, pa mu nije jasno zbog čega autori nacrta pri njegovoj izradi nisu konsultovali i ljude iz medija.
(Telegraf.rs / Izvor: blic.rs/M. R. Petrović)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima