• 6

Izbegnite opijanja za vreme praznika!

U toku prošlogodišnje proslave Nove godine, u periodu od 22 sata uveče do 6 sati ujutro, dogodilo se 20 saobraćajnih nesreća uzrokovanih vožnjom pod dejstvom alkohola

  • 6

Zdravica pre "ponoći" i još koja čašica nakon, da se nazdravi Novoj godini, samo su neki od običaja koji se praktikuju za vreme praznika, posebno kod mlađe populacije. Među brojnim posledicama opijanja, o kojima se ne govori dovoljno, jesu i saobraćajne nesreće, nasilje, trovanje alkoholom i narušavanje zdravlja, ali i nekontrolisana upotreba oružja.
Istraživanja u Evropi pokazuju da je više od 90 odsto mladih (15-16 godina) probalo alkohol, a da su prvo pijanstvo imali već sa 14 godina.

- Prekomerna upotreba alkohola izaziva otežano kontrolisanje emocija i postupaka, te smo zato svedoci agresivnog ponašanja, nekontrolisane upotrebe hladnog i vatrenog oružja, pirotehničkih sredstava, ali i brojnih saobraćajnih nesreća jer je svaka treća prouzrokovana prekomernom količinom alkohola u krvi - izjavio je dr Aleksandar Vujošević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti i apelovao na sve građane da povedu računa o konzumaciji alkohola za vreme praznika i izbegnu prekomerna opijanja.

U toku prošlogodišnje proslave Nove godine, u periodu od 22 sata uveče do 6 sati ujutro, dogodilo se 20 saobraćajnih nesreća uzrokovanih vožnjom pod dejstvom alkohola.
Alkoholizam je, posle cigareta, drugi najveći uzročnik lošeg zdravlja u Evropi i povezan je sa kratkotrajnim i dugotrajnim rizicima mortaliteta. Predstavlja bolest centralnog nervnog sistema, koja prouzrokuje teške fizičke, mentalne i društvene posledice.
Najveći stepen konzumiranja alkohola po glavi stanovnika je upravo u Evropi. Srbija je na četvrtom mestu po potrošnji alkohola sa prosekom od 11 litara čistog alkohola po glavi stanovnika, dok je svetski prosek 6 litara.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • flux

    Lako je reci...

  • Neo

    Sta bi onda radili?

  • Djuka

    Te noci smo popili nas trojica 4 flaše viskija(chivas). A posle smo taksijem kući!!! Bilo je ludo i nezaboravno

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima