• 6

Izbegnite opijanja za vreme praznika!

U toku prošlogodišnje proslave Nove godine, u periodu od 22 sata uveče do 6 sati ujutro, dogodilo se 20 saobraćajnih nesreća uzrokovanih vožnjom pod dejstvom alkohola

 • 6

Zdravica pre "ponoći" i još koja čašica nakon, da se nazdravi Novoj godini, samo su neki od običaja koji se praktikuju za vreme praznika, posebno kod mlađe populacije. Među brojnim posledicama opijanja, o kojima se ne govori dovoljno, jesu i saobraćajne nesreće, nasilje, trovanje alkoholom i narušavanje zdravlja, ali i nekontrolisana upotreba oružja.
Istraživanja u Evropi pokazuju da je više od 90 odsto mladih (15-16 godina) probalo alkohol, a da su prvo pijanstvo imali već sa 14 godina.

- Prekomerna upotreba alkohola izaziva otežano kontrolisanje emocija i postupaka, te smo zato svedoci agresivnog ponašanja, nekontrolisane upotrebe hladnog i vatrenog oružja, pirotehničkih sredstava, ali i brojnih saobraćajnih nesreća jer je svaka treća prouzrokovana prekomernom količinom alkohola u krvi - izjavio je dr Aleksandar Vujošević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti i apelovao na sve građane da povedu računa o konzumaciji alkohola za vreme praznika i izbegnu prekomerna opijanja.

U toku prošlogodišnje proslave Nove godine, u periodu od 22 sata uveče do 6 sati ujutro, dogodilo se 20 saobraćajnih nesreća uzrokovanih vožnjom pod dejstvom alkohola.
Alkoholizam je, posle cigareta, drugi najveći uzročnik lošeg zdravlja u Evropi i povezan je sa kratkotrajnim i dugotrajnim rizicima mortaliteta. Predstavlja bolest centralnog nervnog sistema, koja prouzrokuje teške fizičke, mentalne i društvene posledice.
Najveći stepen konzumiranja alkohola po glavi stanovnika je upravo u Evropi. Srbija je na četvrtom mestu po potrošnji alkohola sa prosekom od 11 litara čistog alkohola po glavi stanovnika, dok je svetski prosek 6 litara.
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Marrina

  Ljudi ce da piju od muke,s obzirom da ce biti otpustanja,smanjivanja plata i zabrane zaposljavanja...

  17
  1

  Podelite komentar

 • Djuka

  Te noci smo popili nas trojica 4 flaše viskija(chivas). A posle smo taksijem kući!!! Bilo je ludo i nezaboravno

  10
  14

  Podelite komentar

 • Alex

  Kako?!? :)

  6
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima