Kimov teča pogubljen zbog uglja i deviza, a ne ideologije!

Problem je nastao zbog toga što je Džang Song Tek prihode od trgovine ugljem i morskim plodovima zadržao za sebe, a vojsci i njenom rukovodstvu nije ustupio deo koji im je bio neophodan

  • 2

Pokojni teča i mentor Kim Džong Una (30), Džang Song Tek (67), pao je zbog bogatstva koje je nagomilao. Borba oko toga ko će profitirati od trgovine ugljem i morskim plodovima, dovela je čak i do oružanog sukoba njegovih ljudi i vojske, prema najnovijim činjenicama američke i južnokorejske tajne službe, objavio "Njujork tajms" .

Džang Song Tek o prihode Severne Koreje od trgovine plodovima mora i ugljem, nije hteo da prepusti vrhu oružanih snaga koje su ranije njima raspolagale. Džang je u poslovanju sa Kinom izgradio pravu sopstvenu "trgovačku imperiju" u juanima.

U krvavom oružanom okršaju neiskusne vojne trupe potučene su od strane Džongovih snaga. Krajem septembra ili počekom oktobra, došlo je do obračuna Džangovih specijalnih jedinica koji su se sudarili sa oko 150 vojnika lojalnih Kim Džon Unu, oko područja za lov na rakove.

Mladi diktaror Kim Džong Un bio je van sebe od besa, jer je lično naredio da se trgovina plodovima mora i prihodi od nje prepuste vojsci. On je na Džangovu malu imperiju poslao je veći vojni kontingent. Dvojica komandanta Džangovih jedinica uhapšena i pogubljena, navodno vatrom iz teških mitraljeza, kakvi se koriste za protivavionsku odbranu.

Nam Dže Džuna, direktor južnokorejske obaveštajne službe, 23. decembra obaveštajnom odboru Parlamenta u Seulu, podneo izveštaj o Džangovom pogubljenju. On je demantovao da je teča hteo da svrgne Kima, kao i da je planirao državni udar. Borba oko novca, oko prihoda od severnokorejskog uglja, koji je Kini neophodan, po njemu je razlog zbog kog je on pogubljen.

Kina je glavni trgovački partner vlade u Pjongjangu, nakon pomorskog sukoba s Južnom Korejom 2010. kada je uzajamna "zemljačka" trgovina zamrla.

Džang Song Tek je prihode zadržao za sebe, a vosci i njenom rukovodstvu nije ustupio deo koji im je bio neophodan. Generalštab mora da kupuje naklonost porodice Kim velikodušnim poklonima u novcu.

 Njegova udovica Kim Kjong Hui sačuvala je svoj položaj u partijskoj hijerarhiji jer je ipak deo porodice, dok je teča u nju ušao ženidbom.

(Telegraf.rs / nytimes.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA