Rehabilitovan princ Tomislav Karađorđević!

Srednji sin kralja Aleksandra i kraljice Marije, princ Tomislav, rođen je januara 1928. u Beogradu, a preminuo 12. jula 2000. u Topoli. Nova vlast, marta 1947. oduzela mu je državljanstvo i konfiskovala imovinu, kao i ostalim članovima dinastije

  • 3

Odlukom Višeg suda u Beogradu, 16. decembra, rehabilitovan je Princ Tomislav Karađorđević, sin kralja Aleksandra. Kneginja Jelisaveta Karađorđević, ćerka kneza Pavla, primila je rešenje, pišu Novosti.

- Primila sam rešenje uz ovlašćenje njegovog najmlađeg sina Mihaila, koji inače živi u Beogradu i koji je podneo zahtev za rehabilitaciju, ali je privremeno otputovao - kaže kneginja Jelisaveta.

U rešenju na zahtev, koji je Princ Mihailo podneo Višem sudu 22. jula ove godine, stoji da se „usvaja zahtev za rehabilitaciju pokojnog Nj. K. V. princa Tomislava Karađorđevića i utvrđuje da je ukaz Predsedništva Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ od 8. marta 1947. godine ništavan od trenutka njegovog donošenja, kao i da su ništave sve pravne posledice".

Srednji sin kralja Aleksandra i kraljice Marije, princ Tomislav, rođen je januara 1928. u Beogradu, a preminuo 12. jula 2000. u Topoli. Nova vlast, marta 1947. oduzela mu je državljanstvo i konfiskovala imovinu, kao i ostalim članovima dinastije.

Princ Tomislav bio je poznat po svom humanitarnom radu. Bio je predsednik Odbora za obnovu Hilandara, a Demokratska stranka mu je na prvim posleratnim izborima 1990. nudila da bude njen predsednički kandidat, ali je odbio.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 032

    25. decembar 2013 | 23:46

    Princ Tomislav i princeza Linda - najbolje od Karađorđevića

  • Svajcarska

    26. decembar 2013 | 07:07

    Upoznala i njega i pokojnu princezu Lindu,davnih 90-tih u Aarau u Svajcarskoj.Nisam bila deo nikakve "elite" tamo.Izuzetno,izuzetno pozitivan utisak ostavili su na mene,moju porodicu,sve nas koji smo svojevremeno pomagali zajedno sa njim,ljudima pogodjenim ratom i progonom.Pozdravljam!

  • zato sto je to Srbija

    26. decembar 2013 | 05:42

    Srbima tokom cele istorije neko treba da ih vodi, za ruku drzi, pokazuje put! Nikada nisu umeli da misle sami, svojom glavom! Danas, vise nego ikada je tako! Sada ce opet da cekaju vozda!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA