• 2

Šerlok istražuje misteriju ćerke Ajnštajna i Mileve Marić!

Knjiga "Šerlok Holms i misterija Ajnštajnove ćerke" bavi se na zanimljiv način sudbinom Lizice, ćerke Ajnštajnovih, koja je nestala u Srbiji 1903. godine kada joj je bilo jedva dve godine

 • 2

U knjizi Tima Simondsa "Šerlok Holms i misterija Ajnštajnove ćerke", u kojoj je navedeno kako je vanbračna ćerka Alberta Ajnštajna i Mileve Marić, Lizerl (Lizica), krajem 1903. nestala negde u Srbiji, Šerlok Holms kaže:
- Javni službenici, sveštenici, monasi, prijatelji, rođaci i tazbina preduzeli su najbezobzirnije napore da pronađu i unište svaki dokument na kom je bilo Lizicino ime. Pitanje je: Zašto?

Čak ni danas nije opštepoznato da je Ajnštajn u svojoj 23. godini dobio vanbračnu ćerku sa Milevom Marić, studentkinjom fizike na ciriškoj Politehnici i kasnije svojom prvom suprugom, piše Blic.

Mileva i Albert ćerkicu spominju kao “Lizerl“ (Lizicu), a život joj je, izgleda, bio kratkog veka. Posle 21. meseca života nigde se više ne spominje.
Sudbina ove devojčice ostaje predmet misterije i nagađanja. One koji su voljni da misteriju istraže put obavezno vodi u Srbiju. Pročešljavaju registre i arhive u crkvama, manastirima i sinagogama širom Vojvodine, u kojoj se rodila i proživela svoj kratki život. Ali uzalud.
Većina istraživača zaključuje da je dete bilo rođeno s ozbiljnim oštećenjem mozga. Srpskim birokratskim rečnikom toga doba, to bi se okarakterisalo kao “akutna glupost”.

Kasnije, kada je drugi Milevin i Albertov sin Eduard dobio težak oblik šizofrenije, Ajnštajn je tvrdio da je u pitanju nasledni poremećaj od Marićevih. Lizino stanje je, međutim, verovatno predstavljalo posledicu teškog porođaja - zbog Milevinog urođenog iščašenja kuka. Tri teorije daju moguće objašnjenje, ali sve su zasnovane na nagađanju tipa "mora da je".
Prva: Mora da je Liza umrla u epidemiji šarlaha, koja je 1903. harala u Novom Sadu.
Druga: Mora da su je usvojili porodični prijatelji iz Beograda.
Treća: Mora da je smeštena u neki dom za decu s posebnim potrebama. U knjizi “Misterija Ajnštajnove ćerke” Holms i Votson doći će i do četvrte, vrlo dramatične teorije.
(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dingo

  'El ce to da bude u 3. delu Serlok Holmsa...?

  10
  1

  Podelite komentar

 • JS

  U Doboju, u Republici Srpskoj, postoji grob devojčice za koju se priča da je njihova kćerka.

  8
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima