RUSI: Jaser Arafat umro prirodnom smrću ŠVAJCARCI: Otrovan je

Ruski eksperti koji su radili na proučavanju posmrtnih ostataka palestinskog lidera Jasera Arafata tvrde da on nije otrovan polonijumom, dok švajcarski forenzičari kažu da je izveštaj ruskih kolega "prazna, politička deklaracija, bez ikakvih naučnih argumenata"

  • 1

Ruski forenzičari, koji su proučavali ostatke palestinskog lidera Jasera Arafata, saopštili su da je on umro prirodnom smrću, isključivši mogućnost da je bio otrovan radioktivnom supstancom.

- Okončali smo sva ispitivanja. Osoba je umrla prirodnom smrću, a ne zbog radijacije - rekao je za RIA Novosti šef ruske federalne Medicinsko-biološke agencije Vladimir Uiba

Međutim, s druge strane, švajcarski ekspert Fransoa Boši odbacio je nalaz ruskih stručnjaka o uzroku smrti palestinskog vođe.

- Nalaz ruskih stručnjaka je prazna, politička deklaracija, bez ikakvih naučnih argumenata - rekao je Boši, a prenela agencija AFP.

Boši, direktor Instituta za radijacijsku fiziku, bio je ko-autor izveštaja objavljenog 7. novembra u kome je navedeno da je u ispitanom posmrtnim ostacima Arafata pronađen visok nivo polonijuma, do 20 puta veći od uobičajenog.

Arafat je umro 11. novembra 2004. godine u Francuskoj u 75. godini, a lekari nisu mogli da odrede tačan uzrok smrti. Tada nije izvršena autopsija, prema zahtevu njegove udovice Suhe Arafat.

Njegovo telo je ekshumirano u novembru 2012. godine, da bi se utvrdilo da li je palestinski lider otrovan radioaktivnim polonijumom. Oko šezdeset uzoraka je uzeto i podeljeno za analizu između tri grupe naučnika – švajcarskih, francuskih i ruskih, od kojih je svaka grupa radila nezavisno od druge.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA