NINOVA NAGRADA: U užem izboru 15 knjiga

Od 38 knjiga u najširem izboru, u uži izbor odabrani su romani "Miris mraka" Miomira Petrovića, "Satori" Srđana Srdića, "Ako u sledećem životu budeš leptir" Milovana Stankovića, kao i "Tai" Gorana Gocića, koji je upravo dobio nagradu “Miloš Crnjanski”

  • 0

Uži izbor za NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2013. godine obuhvata 15 naslova. Međutim, pošto je rok za slanje predloga 31. decembar, moguće je da će na listu kandidata za prestižno priznanje ući još neki naslovi.

U uži izbor nisu ušli romani dva prethodna dobitnika NIN-ove nagrade koji su bili u široj selekciji - “Gnusoba” Svetislava Basare, nagrađenog 2006. za “Uspon i pad Parkinsove bolesti”, te “Baron iz šaraga” Miroslava Josića Višnjića, koji je 1990. nagrađen za roman "Odbrana i propast Bodroga u sedam burnih godišnjih doba”, prenosi portal SEEcult.

Od 38 knjiga u najširem izboru, u uži izbor odabrani su romani "Miris mraka" Miomira Petrovića, "Satori" Srđana Srdića, "Ako u sledećem životu budeš leptir" Milovana Stankovića, kao i "Tai" Gorana Gocića, koji je upravo dobio nagradu “Miloš Crnjanski”, "Mi, izbrisani" Slobodana Vladušića, "Ilegalni parnas" Bojana Babića, zatim "Zlatno doba" Silvane Hadži-Đokić, "Vazdušni ljudi" Sonje Atanasijević, "Arkadija" Milete Prodanovića, "Kozje uši" Vladislave Vojnović, "Sva je priroda divlja i surova" Ivančice Đerić, "Tiši od vode" Berislava Blagojevića, "Mreža" Gordane Ćirjanić, "Sva Teslina deca" Gorana Skrobonje i "Talasi beogradskog mora" Dragana Jovanovića Danilova.

Žiri NIN-ove nagrade, koji čine Vasa Pavković (predsednik), Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković, Mileta Aćimović Ivkov i Mića Vujičić, odlučiće o najužem izboru 30. decembra.

NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2012. godine dobio je Aleksandar Gatalica za “Veliki rat”, a pobedio je za jedan glas više Lasla Blaškovića, koji je bio nominovan za roman “Posmrtna maska” u izdanju Arhipelaga.

(Telegraf.rs / SEEcult.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA