Kim Džong Un opozvao ambasadora u Švedskoj

Ambasador Pak Kvang Čol, saradnik ubijenog Kimovog teče Džang Song Teka, vratio se kući posle kraće pauze u Pekingu. On i njegova porodica su na aerodrom dovedeni u pratnji severnokorejskih zvaničnika

  • 7

Ambasador Severne Koreje u Švedskoj opozvan je sa dužnosti u oviru čistke koja je usledila posle egzekucije do skora moćnog teče lidera Kim Džong Una, preneli su danas mediji.

Ambasador Pak Kvang Čol, saradnik ubijenog Kimovog teče Džang Song Teka, vratio se kući posle kraće pauze u Pekingu, javila je južnokorejska novinska agencija Jonhap. Neimenovani izvor je agenciji rekao da su ambasador i njegova supruga, u pratnji severnokorejskih zvaničnika, dovedeni na let za Pjongjang. Ambasador Park je preuzeo tu funkciju u septembru prošle godine.

Švedska je uticajni diplomatski igrač u Pjongjangu budući da njena ambasada zastupa interese SAD u Severnoj Koreji, jer dve zemlje nemaju diplomatske odnose, podseća AFP.

Agencija Jonhap je početkom meseca izvestila da je opozvan i severnokorejski ambasador u Maleziji Džang Jong Čol, bratanac ubijenog Kimovog teče. Prema mnogim poznavaocima prilika u Severnoj Koreji, posle Džangove egzekucije dovedena je u pitanje i stabilnost režima.

Seul i Vašington su upozorili na moguće provokacije koje bi zemlja, sa nuklearnim arsenalom, mogla da preduzme posle Džangovog smaknuća.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Т.М.

    27. decembar 2013 | 14:54

    Јесте читали "1984", књигу коју је написао George Orwell? Severna Koreja...

  • Weber S

    27. decembar 2013 | 17:01

    @ T.M. I USA sa spijuniranjem gradjana, ogromnim brojem zatvorenika i radnih kampova, beznadezne sirotinje. Ljudi beze iz Amerike u Rusiju,,,, ne govori li to nesto?

  • GoranM

    27. decembar 2013 | 18:14

    Samo da ga ne pošalje kod teče.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA