Na Kosovo se u 2013. vratile 172 raseljene porodice

- Verujem da će u okviru političkog trenutka, dijaloga Beograda i Prištine, u narednoj godini biti prilika za masovniji povratak, ukoliko dođe do toga da jedna od tema u Briselu bude pitanje izbeglih lica - kazao je ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova

  • 10

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je da su se u 2013. godini na Kosovo vratile 172 porodice, odnosno 426 osoba.

- Nismo zadovoljni povratkom, ali je, i to raduje, duplo veći broj povratnika u odnosu na 2012. godinu. Postignuti su određeni rezultati i ciljevi, ali broj povratnika još nije na onom nivou koji bismo mi želeli. Uspeli smo konačno da pokrenemo povratak raseljenih iz Makedonije i Crne Gore. Međutim, i dalje nema masovnijeg povratka - rekao je Jevtić.

On je, gostujući na TV Centar u Čaglavici, izjavio da su u Ministarstvu za povratak napravili potpuno novu i, kako je kazao, realnu strategiju i da ocekuje da 2014. godina bude daleko bolja kada je u pitanju povratak raseljenih.

Prema njegovim rečima, glavni razlozi zbog kojih nema masovnijeg povratka je, na prvom mestu, ekonomske prirode, a potom bezbednosna situacija, uništena ili uzurpirana imovina.

- Verujem da će u okviru političkog trenutka, dijaloga Beograda i Prištine, u narednoj godini biti prilika za masovniji povratak, ukoliko dođe do toga da jedna od tema u Briselu bude pitanje izbeglih lica - kazao je Jevtić.

Jevtić je dodao da je ove godine bilo 15 incidenata, odnosno napada na povratnike i njihovu imovinu, a samo u poslednja dva meseca sedam.

- Zabrinjava to što je rešen samo jedan slučaj. Od policijskih organa smo zahtevali da urade bolji operativan plan u smislu zaštite povratnika i sa druge strane od pravosudnih organa da krenu u konkretno rešavanje tih slučajeva. Sudstvo je sporo u rešavanju slučajeva uzurpirane imovine i to sve utiče na povratak - dodao je on.

Jevtić je kazao da je iz budžeta Kosova za nerednu 2014. godinu za ministarstvo za zajednice i povratak izdvojeno 7,2 miliona evra, od toga 5,9 miliona za projekte povratka.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bobica

    28. decembar 2013 | 00:17

    Bas mi je drago,voleo bih da Srbi opet nasele Kosovo.Svaka cast i za hrabrost!

  • jova

    28. decembar 2013 | 00:21

    Svaka cast!Voleo bih da srbi opet nasele Kosovo.

  • Boba

    28. decembar 2013 | 00:25

    Šipci koji misle da je Kosovo samo njihovo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA