UHAPŠEN KORUMPIRANI DOKTOR: Porodiljama uzimao 300 evra za epidural!

Vladan S. je od pacijentkinja u Nišu uzimao i skupocene poklone, kako bi ima dao epiduralnu anesteziju bez znanja ordinirajućeg lekara

  • 25

Vladan S. (52), specijalista anesteziolog u niškoj Ginekološko akušerskoj klinici i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije za Nišavski okrug, uhapšen je zbog sumnje da je primao mito.

Kako je saopštila niška policija, Vladan je od rodbine najmanje dvadeset pacijentkinja uzeo po trista evra, ali i skupocene poklone, kako bi obavio bezbolni porođaj.

- Ponudio bi pacijentkinji epiduralnu anesteziju sa obrazloženjem da nema razloga da trpi bolove na porođaju. Za to bi uzimao po 300 evra, od čega polovinu pre, a ostatak nakon porođaja. Takođe, primao je i skupe satove i mobilne telefone – saznajemo u istrazi.

Epiduralna anestezija primenjuje se samo kada je medicinski indikovana i njene troškove pokriva Fond zdravstvenog osiguranja. Međutim, Vladan je bez uputa ordinirajućeg lekara specijaliste ginekologa primenjivao epidural i to je naplaćivao.

- Postojala je sumnja da taj anesteziolog prima mito pa je bio pod operativnom policijskom obradom. Praćenjem njegove komunikacije sa pacijentima, sumnje su se potvrdile, pa je uhapšen. Za sada je utvrđen identitet dvadeset oštećenih pacijentkinja, ali se nastavlja rad kako bi se utvrdilo da li ima još onih koje su mu plaćale bezbolni porođaj – kažu naši sagovornici.

Zoran Radovanović, direktor niškog Kliničkog centra, pozdravlja rad državnih organa na suzbijanju korupcije.

- Više puta sam apelovao na građane da prijave sve slučajeve „prljanja belih mantila". Rezultat tog apela je da ne prođe dan, a da se ne javi bar jedan pacijent sa prijavom moguće korupcije. O svim ovako dobijenim saznanjima obaveštavam policiju. Pozivam građane da prijave svaki ovakav slučaj i garantujem im da zbog toga neće biti uskraćeni za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu – ističe Radovanović.

Vladan je s krivičnom prijavom priveden Višem javnom tužilaštvu.

Pre mesec dana uhapšen je njegov kolega, ginekolog Bratislav T. jer je od supruga jedne pacijentkinje zahtevao mobilni telefon kako bi mu porodio ženu. Zbog istog dela krivična prijava podneta je i protiv urologa Jugoslava S. jer je tražio novac da bi operisao obolelog od karcinoma.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lesko

    28. decembar 2013 | 00:39

    U srbiji samo ko ne moze taj ne krade, sve lopov do lopova sramota

  • cica Draza

    28. decembar 2013 | 00:51

    Otkaz i u rudnik da se posalje.

  • bbns

    28. decembar 2013 | 08:04

    Absolutno je nemoguće da ginekolog ovo ne primeti i ne zna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA