TABAKOVIĆ: Inflacija će ostati na niskom nivou

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da će centralna banka u roku od najmanje tri godine "usidriti" inflaciju na stabilnom nivou

  • 2

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da će centralna banka u roku od najmanje tri godine "usidriti" inflaciju na niskom i stabilnom nivou.

Tabaković je, gostujući na Televiziji Pink, istakla da obećava da će ukoliko ne bude nepredviđenih dešavanja na međunarodnim finansijskim tržištima ili tržištu poljoprivrednih proizvoda, inflacija biti u granicama cilja. Dodala je da je niska inflacija u ovoj godini najvećim delom posledica dobro odmerenih mera monetarne politike NBS.

Prema njenim rečima, kada se govori da je niska inflacija posledica niske kupovne moći treba obratiti pažnju na to da je u 2013. godini plata opala za 240 dinara u odnosu na 2012, dok je u prošloj godini njen pad bio za 2.640 dinara, a inflacija je bila 12,2 odsto. Ona je rekla i da veruje da će u narednoj godini građani Srbije živeti bolje.

Priliv stranih investicija u Srbiju u ovoj godini trebalo bi da dostigne oko 700 miliona evra, a procenjuje se da će u narednoj godini biti oko milijardu evra, a možda čak i više.

Povodom mogućih izbora, Tabakovićeva je rekla da su oni deo demokratskog procesa i da to ne utiče na rad NBS, kao i da smatra da više nijedna vlada neće činiti ono što su radile prethodne - da u predizbornom periodu "podmićuju" građane iz budžeta, a zatim im za to ispostave račune.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA