Trudnice ne plaćaju utrogestan, četiri nova leka za HIV!

Lista lekova dopunjena je sa 172 leka, različitih oblika, pakovanja i proizvođača, a to ne podrazumeva skidanje starijih lekova sa liste

  • 4

RFZO doneo je mnogo lepih vesti pred sledeću godinu.

- Imamo lepe čestitke za naše osiguranike za Novu godinu. Upravni odbor oslobodio je trudnice učesća u troškovima za utrogestan - lek koji se koristi za održavanje trudnoće. Do sada su one plaćale učešće od 45 odsto cene leka - rekao je Tanjugu direktor RFZO, prof. Momčilo Babić.

Novina ima i za pacijente zaražene HIV-om. Za one kod kojih je virus postao otporan na uobičajenu terapiju, na listu lekova uvedena su četiri nova leka - prezistan, izestres, celsentri i viread i ovo je prvo uvođenje novih lekova od 2006. godine.

Roditelji dece obolele od celijakije više neće morati da plaćaju procentualno učešće od deset odsto za bezglutensko brašno. Upravni odbor RFZO doneo je odluku da se deci oboleloj od ove bolesti omogući redovno snabdevanje o trošku zdravstvenog fonda.

Na bolju terapiju mogu računati i deca obolela od epilepsije, jer im je omogućeno lečenje lekom midazolam koji se primenjuje preko sluzokože usta, dok su se do sada primenjivali lekovi u obliku injekcije ili rektalne klizme, koje nije bilo moguće davati na javnom mestu.

Obolelima od hronične limfocitne leukemije omogućeno je lečenje uvođenjem dva nova leka - mabtera i bendamustina.

Lista lekova dopunjena je sa 172 leka, različitih oblika, pakovanja i proizvođača. To ne podrazumeva skidanje starijih lekova sa liste. Babić je najavio i da će u narednoj godini biti doneta nova generička lista lekova, a RFZO je već u decembru potpisao ugovore sa zdravstvenim ustanovama za narednu godinu.

- To je posebno važno, jer tako zdravstvene ustanove imaju poslovnu sigurnost i unapred obezbeđenu sumu novca koja je njima namenjena za pružanje zdravstvene usluge - naglasio je Babić. Dosadašnja praksa bila je, kako objašnjava, da se ugovori potpisuju tokom leta za tekuću godinu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    28. decembar 2013 | 14:13

    Odlicno, kljukate trudnice bez ikakve potrebe utrogestanom od koga posle imaju dozivotnu aritmiju a sad jos i besplatno, milina jedna

  • Danchear

    28. decembar 2013 | 15:38

    Ja sam se porodila pre 5 godina,davali su mi utrogestan bez potrebe(normalna trudnoca bez komplikacija),da bih na porodjaju dobila hipertenziju od prevelikih hormona iz lekova,napravili su od mene poluinvalida koji svaki dan mora da pije lekove za visok pritisak i da bude na posebnom rezimu ishrane,a o lekovima koji usporavaju srce da i ne govorim!Upozorenje svim trudnicama iz najbolje namere!

  • avala

    29. decembar 2013 | 11:55

    Ja sam, zbog blizanacke trudnoce, koristila utrogestan vaginalno, tokom cele trudnoce. Nisam imala nikakvih propratnih efekata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA