Franja najpopularniji papa svih vremena! (FOTO)

Na društvenim mrežama popularan gotovo kao Džastin Biber i jezik Majli Sajrus. Njegove izjave i potezi se citiraju, „lajkuju" i postaju viralni hitovi, a simpatičan je čak i ateistima

  • 11

U kratkom vremenskom roku je postao jedan od omiljenih, ako ne i najvoljeniji Papa svih vremena.

Za razliku od većine sveštenstva, on je skroman, stalo mu je do sirotinje i potlačenih, zalaže se za jednakost i toleranciju, a čak i ako sumnjate u njegovu besprekornu biografiju, u medijima se još nije pojavilo ništa što bi ga u potpunosti diskreditovalo.

Na društvenim mrežama popularan gotovo kao Džastin Biber i jezik Majli Sajrus. Njegove izjave i potezi se citiraju, „lajkuju" i postaju viralni hitovi, a simpatičan je čak i ateistima.

Ukratko, nije preterano reći da je papa Franja najveća „faca" 2013, a u nastavku pročitajte čime nas je Horhe Mario Bergoljo ove godine oduševio.

10. Proslavio rođendan s beskućnicima i voli fudbal

Papa Franja je s četvoricom beskućnika doručkovao, nakon čega je održao misu u Domu svete Marte, gde živi od kako je imenovan za poglavara Katoličke crkve.

Tokom popodneva primio je svoj omiljeni fudbalski tim, San Lorenzo, koji je nedavno odneo titulu argentinskog prvaka.

Između ostalog, šuška se da noću izlazi iz svoje rezidencije i hrani siromašne.

9. Ne zamara se glupostima

Tokom propovedi na misi u Domu svete Marte, papa Franja između ostalog se osvrnuo i na ukazanja Device.

Papa je komentarisao prvo čitanje Knjige mudrosti: "Duh znatiželje udaljuje nas od Duha mudrosti jer sve što nas interesuje su isključivo pojedinosti, vesti, male priče dana. Oh, kako će se ovo završiti? Duh radozlanosti nije dobar. To je duh rastresenosti, udaljavanja od Boga, duh preteranog pričanja", prenosi Romereports.

Sve ovo nas tera da Boga tražimo na pogrešnim mestima i tera nas da kažemo: "Poznajem proroka koji prima poruke od Bogorodice", na šta papa odgovara: "Gledajte, Bogorodica je majka svih i sve nas voli. Nije upravnik pošte taj koji nam svakog dana šalje poruke"!

8. Razljutio je mafijaške bosove i smatra da bi „korumpirane trebalo zavezati za kamen i baciti u more"

Protivmafijaška retorika pape Franje i finansijske reforme u Vatikanu izazivaju napetosti između mafije i crkve.

Nikola Grateri, glavni tužilac u borbi protiv kalabrijske mafije, rekao je da su mafijaške bosove naljutila papina nastojanja da prekine istorijske veze koje je „Ndrangheta", kako se naziva kalabrijska mafija, održavala s katoličkom crkvom.

Tokom mise oštro je osudio korupciju, citirajući odlomak iz Biblije u kom stoji da pojedini grešnici zaslužuju da budu svezani za kamen i bačeni u more.

Papa Franja kazao je da hrišćani koji doniraju novac Crkvi, a istovremeno kradu od države, vode dvostruke živote i da su grešnici koje treba kazniti. Citirajući Novi zavet, Papa je rekao: "Isus kaže da bi bilo bolje za grešnika bilo da mu se stavi kamen oko vrata i da se baci u more! Jer tamo gde je obmana, Duh Božji ne može biti".

Naravno, neki su ga zbog izjava nazvali „marksistom".

7. Imao je „Harlija" i prodao ga da bi pomogao beskućnicima

Papa Franja nekada je vozio Harley Davidson (dobio ga je na dar u aprilu kad je 35.000 bajkera i zaljubljenika u ove motore prošlo kroz Rim kako bi proslavilo 110. godišnjicu američkog motociklističkog brenda), a ako vam to nije dovoljno, treba podsetiti i da ga je prodao na aukciji, a novac od prodaje otišao je za obnovu „Karitasovog" utočišta za beskućnike u Rimu.

6. Ne osuđuje homoseksualce ni žene

Na povratku iz Brazila papa je izjavio da homoseksualce ne treba osuđivati ni marginalizovati.

Razgovarajući s novinarima rekao je: "Ako je neko homoseksualac, traži Boga i ima dobru volju, ko sam ja da mu sudim".

Njegove opaske o temi istospolnih ljubavnih odnosa su mnogo pomirljivije od stavova njegovog prethodnika, pape Benedikta XVI.

Govoreći o mogućnosti svešteničkog zaređivanja žena, papa je rekao da se Crkva tome usprotivila, ali i dodao da se uloga žena ne bi smela ograničavati. "Ne možemo ograničavati ulogu žena u Crkvi samo na predsednice humanitarnih organizacija. Mora biti više od toga", rekao je.

5. Radio je kao izbacivač

Papa Franja u mladosti je radio kao izbacivač u baru u Buenos Airesu. Osim kao izbacivač, radio je i kao čistač podova i asistent u hemijskoj laboratoriji.

4. Snima "selfije"

Fotografija pape Franje koji se s tinejdžerima fotografisao u Crkvi svetog Avgustina u Rimu postala je pravi hit na društvenim mrežama.

Medije su ubrzo preplavili naslovi u kojim se spominje izraz "selfie", reč koja je nedavno ušla u Oksfordski rečnik, a odnosi se na ličnu fotografiju snimljenu mobilnim telefonom ili kamerom.

"Nije reč ni o kakvom marketingu. Papa jednostavno voli da bude s ljudima, baš kao što je i njegov prethodnik voleo da provodi vreme s knjigama", kazao je Bepe Severnini, kolumnista italijanskih novina Corriere della Sera.

3. Oduševio svet nakon što je zagrlio Vinicija Rivu

Papa Franja oduševio je javnost zagrlivši na Trgu svetog Petra Vinicija Rivu, čoveka koji pati od teške kožne bolesti (neurofibromatoze).

"Nije ni razmišljao o tome da li će me zagrliti. Nisam zarazan, ali on to nije znao. Ali je ipak to učinio: milovao me po licu, a ja sam osetio samo ljubav", rekao je Vincio.

2. Ne ponaša se kao "zvezda"

Mišel Feri, 14-godišnji dečak iz Italije, bio je izuzetno tužan nakon smrti svog brata koji je ubijen za vreme jedne pljačke. Na Facebooku je objavio status da ne može oprostiti Bogu i napisao pismo papi.

Međutim, dečak se itekako iznenadio kada ga je nekoliko dana kasnije papa pozvao i porazgovarao s njim kako bi ga utešio, a to je samo jedna od situacija u kojima je papa telefonom pozivao vernike koji nisu mogli da veruju da razgovaraju s poglavarem katoličke crkve.

Između ostalog, vozi se autobusom, 30 godina starom Renou 4, nosi gvozdeni krst i generalno odudara od svojih prethodnika koji su povremeno delovali kao rok zvezde.

1. Ne živi u palati

Papa Franja odbio je da se preseli u papsku palatu, već je odlučio da boravi u Domu svete Marte u Vatikanu, gde je s ostalim kardinalima bio smešten u doba konklava, a to je ono čime je odmah na početku osvojio mnoge.

Inače, Dom svete Marte predviđen je upravo za boravak kardinala za vreme konklava, a sastoji se od 120 soba. Papa Franja je izjavio da više voli da "boravi u društvu" i da je to jedan od glavnih razloga zašto se odlučio na ovakav potez. Ipak, Papa će se preseliti iz svoje male sobe u nešto veći apartman, u kojem će moći da prima posete.

(Telegraf.rs / Izvor: Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Boki

    28. decembar 2013 | 17:32

    @ROKO Navedi mi jedno zlo koje je posedica papinog ponasanja, reci cu da si u pravu. Nama Srbima je u genima da raspirujemo teorije zavere. Dok se ne dokaze da je zao, za mene je ovaj covek najveci dobrocinitelj katolicke crkve koga sam video. Katolicka crkva nikad nije bila ponizno raspolozena, uvek je naginjala ka vladavini nad narodom. Ovaj covek menja tu praksu.

  • ROKO

    28. decembar 2013 | 16:38

    Iza te dobre maske pociva istinsko zlo jer da je suprotno nebi ni pristao biti tu gde je. Obican glumac.Dovoljno ste nam zla naneli,i kroz vekove bili uz zlocince koji su nas istrebljivali i pokrstavali, samo nas se klonite u sirokom luku. Imamo mi veru svoju i samo ime kazuje kakva je,prosto je sve, kom smeta vera bozija prava taj ne moze biti dobar ma koliko se slikao i predstavljao kao dobar.

  • Gruzanin

    28. decembar 2013 | 18:20

    Da li ce ovaj, ocigledno dobri covek, smoci snage da klekne u Jasenovcu da se pomoli srpskim zrtvama, koje ubise u ime katolicanstva?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA