Kina ublažila politiku jednog deteta i ukinula radne logore

Kineske vlasti danas su zvanično ublažile kontroverznu politiku jednog deteta, koja je bila na snazi više od tri decenije i ukinule "prevaspitavanje u radnim logorima", ustanovljeno pre 56 godina

  • 0

Kineske vlasti danas su zvanično ublažile kontroverznu politiku jednog deteta, koja je bila na snazi više od tri decenije i ukinule "prevaspitavanje u radnim logorima", ustanovljeno pre 56 godina.

Politika jednog deteta u Kini uvedena je oko 1980. godine i do sada je dozvoljavala većini parova da imaju samo jedno dete, dok su drugo dete mogli da imaju samo parovi od kojih su i suprug i supruga jedinci ili oni koji žive u ruralnim oblastima, a čije je prvo dete devojčica.

U skladu s novim merama, drugo dete od sada će moći da imaju parovi od kojih su ili suprug ili supruga jedino dete svojih roditelja.

Demografski stručnjaci i kreatori politike procenjuju da će od ublažavanja politike jednog deteta korist imati 15 miliona do 20 miliona roditelja, uglavnom u gradovima, i da će se broj novorođenčadi sa 16 miliona godišnje, u prvih nekoliko godina povećati za jedan do dva miliona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA