Afera Hipokrat najveća optužnica hrvatskog pravosuđa

Gotovo neverovatan broj optuženih pred zagrebačkim Županijskim sudom tereti se za više krivičnih dela, među kojima su udruživanje radi činjenja krivičnih dela, primanje i davanje mita, zlopotreba i podsticanje na zloupotrebu položaja i ovlašćenja

  • 1

Optužnica koju je podigla hrvatska Uprava za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) u akciji "Hipokrat", u kojoj su optužene 364 osobe - lekari, farmaceuti, posrednici i firma Farmal, zaslužuje epitet najveće u istoriji hrvatskog pravosuđa, prenose vodeći hrvatski mediji.

Gotovo neverovatan broj optuženih pred zagrebačkim Županijskim sudom tereti se za više krivičnih dela, među kojima su udruživanje radi činjenja krivičnih dela, primanje i davanje mita, zlopotreba i podsticanje na zloupotrebu položaja i ovlašćenja.

U aferi "Hipokrat" optuženi su i članovi rukovodstva farmaceutske firme Farmal kojima se na teret stavlja da su preko mreže posrednika, odnosno trgovačkih putnika, nudili i plaćali mito lekarima opšte prakse da bi pacijentima prepisivali Farmalove lekove.

Optužnica je podignuta i protiv same firme Farmal, a prvooptuženi je predsednik Uprave Dražen Dedi, finansijska direktorka Jasna Majhen i regonalni šefovi Siniša Vujaklija i Dragutin Chaleta.

Istraga je najpre bila pokrenuta protiv 77 osoba, da bi se proširivala do brojke od 364 fizička lica (335 lekara opšte prakse i 29 zaposlenih u Farmalu) i jednog pravnog lica.

Dediju se na teret stavlja, kako je precizirano, da je zajedno sa saradnicima od 2009. do 12. oktobra 2012. u Ludbregu, sedištu firme, vodio povezivanje većeg broja lekara i farmaceuta u cilju poboljšanja prodaje lekova.

Pri tome je Farmal lekarima i farmaceutima koji su uzimali njegove proizvode isplaćivao mito i to tako da su im davali vrednosne bonove i novac.

Uz to, plaćali su im i razna putovanja na račun firme, a davali su im i druge darove čija je vrednost iznosila pet do deset odsto od vrednosti prepisanih medikamenata.

Lekari koji su na taj način bili podmićeni, smatra USKOK, za uzvrat su svojim pacijentima prepisivali lekove iz Farmalove ponude, dok su farmaceuti, pak, naručivali i evidentirali izdavanje lekova iz ponude te firme.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA